TEST: Canon EOS 7D: Blinkskudd fra Canon

 

Raskt, brukervennlig og med god bildekvalitet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2009 kl 15:55

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

HEFTIG: Vi har testet Canons hotteste kamera til under 30 000 kroner.

AKAM.NO: Tilbake i filmdagene, hadde Canon et kamera som het EOS 3, som var en mellomting mellom entusiastkameraet, EOS 30, og proffserien, EOS 1.

Siden den gang har Canon manglet modeller i dette segmentet. Det har vært et stort savn for tidligere brukere av EOS 3, og en rekke andre som trenger noe mer enn EOS 50D eller tilsvarende, men som synes et kamera i 1-serien blir for dyrt og tungt.

Denne høsten kom imidlertid gladmeldingen i form av EOS 7D, som ser veldig ut som det digitale motstykket til EOS 3. Det har byggekvaliteten, seriebildehastigheten, autofokus hastigheten og en del nye funksjoner som vi forventer av et slikt kamera.

WEB-TV: Se vår sniktitt på Canon EOS 7D

Fysisk

Kameraet solid bygd, og kjennes bedre ut enn de rimeligere Canon-modellene. Grepet er laget for litt store hender. For tidligere Canon-brukere er det lett å finne fram, selv om det er gjort noen ergonomiske endringer og forbedringer.

Kameraet har fått nytt batteri med høyere kapasitet og bedre system for å måle ladingen. Det gir 800 bilder per lading, noe som er bra. På den negative siden er det vanskelig å få tak i tredjepartsbatterier, og de originale er ganske dyre.

Søkeren er stor og lys og dekker 100 prosenty av søkerbildet, og inneholder all den informasjonen du trenger. Skjermen er også klar med god informasjon og mange muligheter for visning av bilder og innstillinger.

Les mer om kamerahuset her

Brukervennlighet

EOS 7D har en rekke nye funksjoner, der alle er rettet mot seriøs bruk. Vi kan nevne ting som innebygd masterblits for å kunne bruke ekstern blits trådløst, Full-HD videoopptak med mulighet for ekstern mikrofon og autofokus når du filmer.

Du kan velge mellom 30 eller 24 bilder per sekund, og går du til 720p i oppløsning, kan du få 50 bilder per sekund. Kameraet har fått innebygd kunstig horisont, som i praksis gjør jobben til et vater når kameraet står på stativ. I tillegg er det nå mulig å velge funksjon på en stor del av knappene.

Det er få funksjoner vi savner, så her får du stort sett alt du trenger.

Autofokusen er rask og presis. Den klarer å holde følge med kameraets høye seriebildehastighet, og den fungerer utmerket på følgefokus på bevegelige motiver. Du kan definere autofokus-soner eller velge ett spesifikt fokuspunkt blant 19. Alle punktene er kryssensitive på blender f/5,6 eller bedre.

Kameraet kan ta opptil åtte bilder per sekund. I våre tester nådde vi ikke mer enn syv, men til gjengjeld klarte kameraet å holde denne farten lenger enn oppgitt hos produsenten.

Med et raskt minnekort, kan du ta mange hundre JPG-bilder på høyeste kvalitet før bufferen er full og hastigheten går ned. Fotograferer du i RAW, må du nøye deg med cirka 15 bilder i serie før bufferen er full.

FORUM: "Jeg har kjøpt meg dette kameraet for en uke siden og har tatt ca 1000 bilder alt, og må si dette er et veldig bra kamera"

Brukervennligheten er god, og Canon har snakket med 5000 fotografer for å få tilbakemeldinger på hva de kunne gjøre bedre denne gangen. Det har hjulpet en hel del, og har blant annet ført til større knapper som gir bedre respons, egendefinerte knapper og litt annen plassering på noen av dem. Vi savner enda større muligheter på dette området.

Den egendefinerte menyen, og ikke minst speillåsen er fortsatt for dårlig implementert. Ellers synes vi at knappene fungerer bra.

Les mer om brukervennligheten her

Bildekvalitet

Bildekvaliteten er utmerket. Den er ikke så høy som på fullformatkameraer som EOS 5D Mark II, men det forventer vi heller ikke.

Den er noe bedre enn på EOS 50D som nå har blitt en lillebror, og de tre ekstra megapikslene gir deg litt flere detaljer. Men i det store og hele er bildekvaliteten på disse to kameraene ganske lik.

Både støy og dynamisk omfang er som forventet ut fra brikkestørrelse og antall megapiksler, så Canon har ikke klart å trylle. Men svært anstendige resultater gjør at du kan nyttiggjøre deg pikslene, noe som åpner for store forstørrelser eller mye beskjæring hvis det skulle være ønskelig.

Les mer om bildekvaliteten her

Konklusjon

Canon EOS 7D framstår som et komplett kamera for entusiasten som vil ha noe ekstra eller for den profesjonelle som ikke kan forsvare å bruke over 30 000 kroner.

Her er det lite alvorlig å trekke for, men vi ser at Canon må finne på noe lurt hvis de skal øke pikseltallet på kameraer med denne brikkestørrelsen.

Sjekk hvor mange stjerner vi deler ut til dette kameraet

Les hele testen av Canon EOS 7D på Akam.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse