Blir årets russ husket som Søppelrussen?

Russepresident Anneli Aune og Ruskengeneral Jan Hauger er enige: Russen skal rydde opp etter seg! Her ved Blindern videregående skole, hvor Anneli er elev. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Eller kanskje Rydderussen? For i år har Russken - ja med to s'er - inngått samarbeid med russen, selvfølgelig om søppel. Se også her i saken den store søppelfilmen - med selveste russepresidenten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.04.2017 kl 08:37

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

ULLEVÅL: Han er godt synlig i den orange Ruskenbilen, med henger. Og jammen har Ruskengeneral Jan Hauger fått på seg russkendressen, ikke russerød, men russkenorange.

Og ja, det er Russken med to s'er nå. For det er inngått et samarbeide med de som rykker ut, rydder og plukker søppel etter andre og de som kaster søppel.

– Hundretusenvis av Osloborgere hjelper oss hvert år med å samle og plukke søppel, små og store. Da er det veldig trist og dumt at russen en måned i året, skal forsøple mye - flere steder i hovedstaden. Vi håper nå på en holdningsendring blant russen, og er glade for at vi kan samarbeide med russen selv om dette, sier Hauger.

LES OGSÅ: Her nekter de russen å feste

Russeknute

Blant annet er det i år innført en ny russeknute - russ i nærheten av avfallsdunker i byen skal klappe, juble og takke hver gang noen kaster søppel i søppeldunken.

Årets russepresident er lokal fra Blindern videregående skole, Anneli Aune (19). Hun ler litt av at kanskje årets russ kan bli husket som den store søppelrussen. Men det skal tas et tak for at russen skal bli flinkere til å rydde opp etter seg, eller rett og slett at russen skal droppe å kaste søppel og annet rett på bakken der festen pågår.

Ryddige russ får knute i lua.

Budskapet er klart

– Det er jo morsomt med knute nummer åtte da! Men samtidig, så er det ikke så lett å få vist frem noen knuter, for ikke er det russetog lenger, og ikke så mange som har russeluer heller.

– Men det viktigste er jo selve budskapet: Slutt å forsøple, og rydd opp etter deg! I tillegg har vi også samarbeid med politi og Kripos, med blant annet holdningsskapende kampanjer i forhold til overgrep og vold, sier russepresidenten videre.

Kampanjer som blant annet har blitt vist på TV.

Snart ruller de avgårde

Hun har en stor oppgave, russepresidenten. Jobben begynte for lenge siden, det har vært mange møter og arrangementer allerede. Hele 20.000 russ fra Oslo- og Akershus er snart ute og ruller. Noen har til og med tjuvstartet på feiringen.

Anneli er selv med på jentebuss som etter planen ruller ivei fra og med mandag førstkommende.

– Jeg gleder meg masse, og får vel gå foran som et godt eksempel da, gliser Anneli, før hun forsvinner inn i undervisningen igjen ved Blindern videregående skole.

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse