1700 vaksinerte seg i fjor: Blir billigere med russevaksine

Vaksine mot meningokokk - til selvkost. FOTO: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/ILLUSTRASJONSBILDE

Det er store forskjeller mellom bydelene på prisen på meningokokkvaksine til russen, og byråden ber nå om at prisen skal være lik for alle.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.01.2016 kl 11:13

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Faktaboks - Meningokokk

Hva er meningokokk hjernehinnebetennelse?

Hjernehinnebetennelse, meningitt, er infeksjon av hinnene rundt hjernen og ryggmargen.

Meningokokkmeningitt betegnes også smittsom hjernehinnebetennelse fordi det er økt risiko for at flere i nærmiljøet skal bli smittet og syke av denne bakterien. Likevel, i de fleste tilfeller er det bare en person som blir syk.

Hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokkbakterien (Neisseria meningitidis) har vært den hyppigste formen for hjernehinnebetennelse blant barn og unge, men den er nå blitt såvidt sjelden andre bakterier oftere er årsaken.

Nedgangen i antall meningokokkinfeksjoner har vært markant. I perioden 1975-87 var det 250-350 tilfeller årlig, mens det i perioden 1987-1997 var ca 100-150 tilfeller per år. I perioden 2005-2011 ble det meldt 30-44 tilfeller årlig. Det var 24 tilfeller i 2012, 27 tilfeller i 2013 og 17 tilfeller i 2014. I dag er meningitt forårsaket av pneumokokker den hyppigste årsaken til hjernehinnebetennelse.

Smittsom hjernehinnebetennelse rammer først og fremst barn og unge. En tredel er under 5 år, 1/3 er tenåringer, mens bare 1/5 er over 25 år.

Kilde: www.nhi.no

Byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester har sendt ut følgende brev til bydelene, om meningokokkvaksine for 2016-russen.

– Det vises til vår sak om koordinert meningokokkvaksinasjon for russen i 2015. Der ble det konkludert med at vaksinasjonsuken og medieoppmerksomheten rundt den bidro til å øke vaksinasjonsdekningen vesentlig, skriver byrådsavdelingen til blant annet Nordre Aker Bydel.

LES OGSÅ: Det som gjelder: Move your ass, and your mind will follow!

Selvkost

Videre står det.

– Det er samtidig fremdeles store forskjeller mellom bydelene. For å lette planlegging av vaksinasjonsuken, informerer vi om at byråden ber om at prisen for vaksinen bør være lik i alle bydelene tilsvarende selvkost. Prisen fastsettes til kr. 400,- per person.

Spesialrådgiver Turid Glærum i byrådsavdelingen forteller.

– Det var noe ulike priser rundt omkring, noen steder 400 kroner, men det kunne også dreie seg om differanser på opp mot et par hundre kroner. Det er ønskelig at alle skal betale det samme, sier Glærum.

LES OGSÅ: Brrr… Iskaldt for syklistene på Tåsen!

Til våren

Hun forteller videre vaksineuken vil bli satt opp på vårparten i god tid før den store russefeiringen, i fjor - 2015 - var det i uke 10.

– Vaksineringen foregår på helsestasjonene og i skolehelsetjenesten. I 2015 var det 1700 19-åringer i Oslo som ble vaksinert for meningokokk. Det er 500 flere enn året før, i 2014. Den totale prosentvise andelen i Oslo - av årskullet 19-åringer som vaksinerte seg i 2015 - er på 26.9 prosent, forteller Glærum videre.

Det står også i brevet fra byrådsavdelingen at Helseetaten vil få ansvaret for å videreføre koordinering av dette i 2016.

Døde av meningokokk

I fjor - 2015 - døde en 19-åring av meningokokk - fra nabokommmunen Nittedal. 19-åringen hadde festet med russ fra den lokale videregående skolen.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse