Blodhevnens øy

LEVIE: En stille landsby i fjellet.

"Skjønnhetens øy" kalles Korsika. Men skjønnheten har et dramatisk bakteppe

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.04.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

BLODHEVN: Vendettaen har tatt mange liv på Korsika.

Se bildet større

STILLE VANN: Innlandets mystikk.

Se bildet større

OLMETO: Her bodde Colomba.

Se bildet større

FLAGGET: La Tête de Maure.

Se bildet større

STRAND: Plage de Palombaggia.

Se bildet større

BONIFACIO: Byen på klippen.

Se bildet større

TRAPP: Kongen av Aragons trapp.

Se bildet større

LANDSBY: Korsika har mange flotte, små innlandsbyer som St.lucie de tallano.

Se bildet større

K FOR KORSIKA: Kvelden i Levie.

– Faren min liker ikke journalister. Han liker ikke turister heller, sier den unge gutten med et flir og fyrer av et imaginært skudd i luften med lekepistolen sin før han kaster seg på sykkelen. Vi har kjørt opp fra den vakre stranden Plage de Palombaggia til innlandsbyen Levie for å besøke museet der Dame de Bonifacio ligger, Korsikas eldste dame fra 6570 f.kr. Men vi får ikke se levningene til damen. Musée de l'Alta Rocca er nemlig stengt.

VendettaNoe lukket virker Levie også. Mange av husene har lemmene for vinduene. De få menneskene som er ute henger på langs veggene. Kanskje det er slik som forfatteren Prosper Mérimée beskrev i sin novelle fra 1840 om "Colomba" og vendettaen, at det kun er utlendingene som er ute og rusler om kveldene. Korsikanerne holder seg utenfor sine dører som de bevokter slik en ørn vokter sitt rede. Mérimée er mannen bak Carmen, men er nesten like kjent for boken om vendetta-kulturen på Korsika. Inspirasjonen til boken fikk han på en reise til Korsika i 1839 da ham møtte den 65 år gamle kvinnen Colomba Bartoli som var besatt av tanken på å hevne drapet på sin sønn. Ifølge Aschehoug Gyldendals store norske leksikon skriver ordet vendetta seg fra Korsika. Det innebærer en eldgammel skikk om at en drept manns nærmeste slektninger blodhevner seg på drapsmannen eller en av hans pårørende (vendetta transversale).

Innlandets mystikkSkal man forsøke å gripe sjelen til Korsika, må man opp i fjellene, vekk fra strandlivet og folksomme havnepromenader der yachtene ligger nesten like tett som restaurantene. Derfor forlot vi de fantastiske strendene mellom Bonifacio og Porto-Vecchio og satte kursen opp i fjellene. Man skal ikke langt oppover før landskapet endrer seg dramatisk og temperaturen dropper. Lyden av fortausrestauranter og mennesker som bader, erstattes av stillhet, mørke fjellvann, bart fjell og dystre skoger. Det er ikke bare naturens topografi og det visuelle inntrykket som endres. Stemningen skifter også karakter. Strendenes innbydende varme og havets åpenhet byttes ut med innlandets litt dystre melankoli. Dette er det mytiske baklandet, der blodhevnen la landsbyer øde. Langs veien har noen skrevet "Indipindenza", og minner oss på at Napoleons øy er en noe motvillig del av Frankrike, og at separatister er villig til å bruke vold i uavhengighetskampen. Den største separatistorganisjonen heter Fronte di Liberazione Naziunale di a Corsica (FLNC), og vil ha full løsrivelse fra Frankrike.

Colombas hus

I Olmeto stopper vi for å kikke på huset der Colomba Bartoli bodde. Hun er begravd i landsbyen Fozzano som ligger like ved. Her startet vendettaen som inspirerte forfatteren Prosper Mérimée til å skrive novellen "Colomba".

Fra Olmeto fortsetter ferden inn i landet igjen, over Col St. Georges på 747 meter over havet, før veien vender nesen mot havet og hovedstaden Ajaccio.

Et avkappet hode

I Ajaccios havn blafrer et avkoppet hode i vinden. Det er Korsikas flagg, som viser et svart hode med hvit bandana på hvit bunn. Opprinnelsen til "La Tête de Maure" skal være en maurisk høvding som havnet i korsikanernes hender. De var ikke sene om kappe hodet av representanten for invasjonsstyrken. I og for seg ikke en uvanlig handling i tidligere tider, men de færreste har gjort flagg av det. Flagget er betegnende for Korsikas brutale historie, øybeboernes innbitte motstand mot alle forsøk på okkupasjon og motvillige tilhørighet til Frankrike.

– Jeg opplever korsikanerne som vennlige og stille, men ikke overstrømmende, sa australske Kate Barnes da vi møtte henne i Bonifacio.

– Jeg har hørt at de lever av turistsesongen, men alltid gleder seg til den er over, lo hun.

– Hvem kan klandre dem? Hvem vil vel ikke ha "Skjønnhetens øy" mest mulig for seg selv?

De 5 beste strendene på Korsika

Plage de Palombaggia

 • 3 km sørøst for Porto-Vecchio. Finkornet sandstrand omringet av furuskog og klipper. Sjekk også like flotte Plage de Santa Giulia, litt lenger sør.

Plage de Roccapina

 • 12 km sør for Sartène. Tenkt deg om før du eventuelt tar leiebilen ned den enkle veien helt ned til stranden som ligger skjermet til. Se etter fjellformasjonen Rocher du Lion de Roccapina, løven av Roccapina.

Baie de Rondinara

 • 10 km nordøst for Bonifacio. Landskapet danner en nærmest perfekt sirkel rundt denne stranden med krystallklart vann.

Algajola

 • 8 km vest for L'Ile Rousse med kritthvit sand. Om sommerene kan du ta toget med De La Balagne-banen til stranden.

Plage de Saleccia

 • 10 km nordvest for Saint-Florent. Godt gjemt i Désert des Agriates-området. Kan bare nåes med båt eller spaserskoene.

Kilde: Lonely Planet

Topp 10 attraksjoner på Korsika

Bonifacio

 • Sannsynligvis den vakreste byen på Korsika, mye på grunn av beliggenheten på en klippe. Sjekk ut Kongen av Aragons trapp som tar deg fra byen og ned til havflaten – på utsiden av klippen. Nett: www.Bonifacio.fr.

Saint-Florent

 • Regnes gjerne som Korsikas svar på St. Tropez. Fint sted å studere de rike og deres enorme yatcher. Sjekk ut den flotte Gamlebyen. Nett: www.corsica-saintflorent.com

  L'ile Rousse

 • Kjent for et dynamisk og hyggelig natteliv. Utekino som sommeren. Nett: www.balagne-corsica.com

Calvi

Girolata

Porto-Vecchio

 • Stedet for party og natteliv, og et stort turistmål for italienere. Det innebærer senere middager og senere nattetimer enn på fransk manér. Nett: www.porto-vecchio.com

Propriano

 • En flott sted for dykking og snorkling på grunn av korallene. Mange fine strender i nærheten. Nett: www.propriano.net

Cap Corse

 • Helt nord på øya. Flotte strender, vakre fjellandsbyer og noen av de beste vinområdene. Nett: www.corsica.net

  Corte

 • Kanskje Korsikas mest autentiske by, beliggende i fjellene. Ideelt utgangspunkt for fotturer, rideturer og mountainbiking. Skiturer om vinteren. Nett: www.corte-tourisme.com

Les Calanques

Kilde: Hotspots Corsica (Thomas Cook)

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse