Bo i trærne

DRØMMEN: Bo på den grønne gren.

Var du en av de som drømte om å bo høyt oppe i trærne som liten? Drømmen kan realiseres.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.08.2007 kl 09:06

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VANDRERHJEM: Tretopphytta på Ringsakerfjellet er til utleie. Natur-og dyreinteresserte får panoramautsikt til alt som rører seg i skogen.

Se bildet større

HEILNORSK: Frode Schei har bygd tretopphytte på Ringsakerfjellet, og installert både gass- og vedovn.

Se bildet større

ORGANISK: Naturen er bokstavelig talt kommet inn i stua.

Se bildet større

FIN ATKOMST: Litt skjelven, men standsmessig atkomst til hytta i treet.

Se bildet større

HYTTEDRØMMEN: For barn og barnlige sjeler ligger hyttedrømmen godt over bakkenivå.

Forbildene er mange – fra asiatiske bambushytter til barns gebrekkelige byggverk i eplehagen. Men den moderne tretopp-hytta har gjerne litt fasiliteter å skilte med i tillegg til ubestridelig sjarm.

– Våre kunder kan få innlagt strøm og vann. Vask, dusj og wc kan installeres i hytta, sier Alain Laurens, grunnleggeren av de franske firmaet Cabané Perchée, som har bygd over 60 tretopphytter omkring i Europa.

– Da vi startet opp for fire år siden var 90 prosent av bestillingene våre lekehytter for barn. I dag bygger vi nesten bare for voksne, rundt tretti hytter per år. Hyttene er rettet mot et pengesterkt publikum som ofte ønsker seg baderom og flatskjerm oppe i trærne, sier Daniel MacLure fra Blueforest, et engelsk firma med globalt nedslagsfelt. Prisen på en hytte fra Blueforest, levert og montert i Skandinavia, vil begynne på 200.000 kroner for en enkel løsning og kan, som MacLure påpeker, ende omtrent hvor som helst. Verken Cabané Perchée eller Blueforest har hatt noen oppdrag i Norge enda, men ettersom vi her i landet har det som skal til – stadig flere penger og stadig flere tommeltotter per person – finnes det trolig et marked for luftslott hos oss også.

Vandrerhjem

Det mener i hvert fall Frode Schei, som tar mål av seg til å bli blant de første norske tretopphytte-leverandørene. Foreløpig har han bygd én høytflygende hytte, oppe i en 200 år gammel furu på Ringsakerfjellet.

Scheis tretopp-hytte har mye heilnorsk sjarm og mindre kontinental luksus. Bad og toalett er det ikke her, men vedfyrt peis, gassovn, kjøleskap og vinterisolasjon. Hytta fungerer som vandrerhjem, med sengeplass til seks personer og panoramautsikt til orreleik, elg og rådyr. På den lille verandaen deler man bord med ekorn og skogsfugler. Schei har hengt opp en liten bjelle som varsler storm. Når den begynner å plinge, er det tid for å ta trappen ned til fast grunn.

– Hytta er godkjent for liten storm, de vil si 22 sekundmeter. Ved så sterk vind vil hele tretoppen, og hytta med, svaie kraftig, forteller Schei. For akkurat dette vandrerhjemmets vedkommende er det nok greit at parkeringsplassen bare ligger to minutters gange unna.

Guttedrømmen

Alle tretopphytte-byggerne vi snakker med, startet i det små som guttunger. Men i stedet for å gjøre seg ferdige med drømmen om et tilfluktssted i trærne, gjorde de karrierevalg som satte dem i stand til å jobbe videre med saken.

– Jeg har mye byggeerfaring, samt erfaring som trepleier og treklatrer. Av yrke er jeg skogtekniker. Og nå har jeg også oversikt i tillegg vært igjennom en kronglete runde for å få byggetillatelse, forteller Schei, som i samarbeid med en byggmester vil tilby både rådgivining og totalenterprise. Han ser for seg at det norske markedet for tretopp-hytter vil utvikle seg slik det har gjort på kontinentet, med hytter både for hotelldrift og privat bruk. En hytte fra Frode Schei vil total koste fra 300.000 kroner og oppover.

Finn ditt tre

Det er ikke helt enkelt å bygge en varig hytte oppe i en levende organisme. Treet vokser og utvikler seg, og en dag blir det sykt og dør.

– Trær vokser ved å legge til flere årringer. Det betyr diametertilvekst. Hytta må derfor ha fleksible materialer der den eventuelt slutter om stamme og greiner, slik at det blir plass til denne diametertilveksten. Lengdevekst er ikke noe problem, ettersom det skjer med nye skudd, forklarer Schei. Han er også opptatt av at man gjør en grundig helsevurdering av treet, og at stabilieteten er god når det gjelder grunnforholdene.

Ideelt sett skulle man bodd lenger sør i verden, der enorme eiker, bøker og plataner ruver i landskapet. Her i nord kan det være litt vanskeligere å finne et egnet tre, men en diger furu kan gjøre nytten. Man kan også sette hytta opp mellom flere trær, og slik få flere støttepunkter. Ofte vil en kombinasjon av et tre og frittstående pilarer gi en trygg konstruksjon.

– Hytta må bygges slik at den kan bevege seg i vind sammen med treet. Men en stor trekrone må kanskje reduseres noe, fordi når hytta kommer opp, blir vindfanget større. Slike vurderinger og all beskjæring bør gjøres av profesjonelle. Ved beskjæring er det alltid risiko for at sykdom og råte slipper til i treet, sier Schei. Tilgangen til hytta er et tema i seg selv. Trappen eller stigen kan utformes på mange måter, og gelenderet kan være som en tunnel eller et gjerde. Mellom flere hytter, eller mellom hytta og hovedhuset, kan en hengebro være både nyttig og vakkert. Og ikke glem den sjarmerende piknik-kurven: Adelsmerket til enhver tretopphytte. Kurven fylles med de deiligste retter, før den heises opp til dekket bord i tretoppen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse