Bokvarsel fra varsleren

Varsleren Per-Yngve Monsen var tydelig preget under pressekonferansen for boka "Muldvarp i Siemens".

Per-Yngve Monsens dokumentariske bok og avsløringer om multikonsernet Siemens er nå i bokhandelen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.02.2008 kl 12:32

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
SENTRUM: Under pressekonferansen på Håndverkeren sitter forfatter og tidligere prosjektøkonom i Siemens Business Services AS (SBS) sammen med sin advokat, Trygve Staff, og forteller om hvordan livet utviklet seg da han valgte å varsle om ukulturen med smøring og det internasjonale selskapets storstilte bedrageri av Forsvaret. Ett mareritt var satt i gang.

- Jeg blir fortsatt plaget av Siemens, sier Monsen. Senest for noen måneder siden mottok han trusselbrev.

Dokumentasjon

Monsen ønsker med boken, som heter "Muldvarp i Siemens", å vise offentligheten at det er enkeltpersoner som står bak svindelen og smøringen, og han mener de har hatt flere muligheter til å rydde opp.

- Ledelsen i SBS viser en enorm arroganse, sier han. I boken er alle navngitt og forfatteren sier han ikke kunne gjort det uten å ha dokumentasjon for alt han skriver. Han legger vekt på at han ikke er noen helgen selv heller, og at han selv har deltatt i deler av denne kriminaliteten.

- Jeg har jo visst om store deler av korrupsjonen, sier han. I løpet av de siste årene er Siemens pekt ut som et av verdens mest korrupte konserner, og selskapet er siktet og dømt i en rekke saker. Det amerikanske kredittilsynet har igangsatt en formell gransking, selskapet er svartelistet i Nigeria og under etterforskning i Liechtenstein, Sveits, Italia, Hellas, Tyskland og Norge.

Her hjemme har ikke konsernet godtatt boten de ble pålagt i forbindelse med korrupsjonssaken. Det betyr at saken skal gjennom uttalige rettsaker og Monsen er redd han ikke blir ferdig med dette før han blir gammel og grå.

Varslervern

I april 2002 ble det for mye for Monsen. Det skulle innføres etiske retningslinjer internt i Siemens og økonomen klarte ikke lenger å lukke øynene. Han gikk ut med det han visste og ble dermed det som i Norge kalles en varsler.

- Her i dag og i boken setter jeg et stort spørsmålstegn ved det norske varslervernet, sier Monsen. Ingen av dem i Siemens som vitnet til fordel for Monsen har noen stilling i konsernet i dag. På spørsmål om forfatteren tror det skyldes at vitnemålene, sier han at det er helt opplagt.

I dag jobber Monsen som økonom i bydelsadministrasjonen på Bjerke og selv om han sier han ikke er lettskremt blir du liten når du ligger i kamp med et internasjonalt selskap, og det vil det nok ta sin tid før han kan leve et normalt liv.

- Foreløpig er det mange runder å gå, men om fire til fem år kan jeg kanskje leve mer eller mindre normalt, sier Monsen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse