Men boligmarkedet ikke friskmeldt: Boligprisene oppover igjen

Sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities ville bli overrasket om boligprisene begynner å stige igjen allerede nå. – Det ville være uvanlig i historisk sammenheng med et så kort og lite fall, sier han. Foto: First Securities

2009 er fortsatt ikke året for å kjøpe bolig, mener sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.02.2009 kl 15:17

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
NORDRE AKER: I følge Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk som ble lagt fram mandag, var gjennomsnittlige priser på boliger formidlet gjennom Finn.no i januar 2009 4,8 prosent høyere enn i desember 2008.

Statistikken viser videre at det er områder utenfor byene som hadde den største prosentvise veksten i januar. I Oslo var den gjennomsnittlige prisveksten på tre prosent.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene på landsbasis 0,8 prosent høyere enn i desember. Det vil si at den underliggende pristrenden er svakt positiv. Det finnes ikke egne sesongkorrigerte tall for Oslo.

Venter fortsatt fall

Sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities har tidligere uttalt at 2009 ikke er året for å kjøpe bolig, og tror ikke januartallene betyr at det nå har løsnet for boligmarkedet.

Jeg tror fortsatt det stemmer, dessverre. Det ville være uvanlig i historisk sammenheng med et så kort og lite fall. I såfall ville jeg bli overrasket, sier han til Nordreakerbudstikke.no.

Tre prosent stigning

I Nordre Aker har prisene steget med tre prosent den siste måneden. Søndre Nordstrand er bydelen hvor prisene har steget mest siden desember, med en gjennomsnittlig vekst på seks prosent. Prisene i de vestlige bydelene Ullern og St.Hanshaugen stiger minst, med en økning på to prosent.

Familieboliger i Oslo og andre pressområder er blant boligtypene som har steget mest de siste årene. Hermanrud tror heller ikke dette markedet kan friskmeldes.

– Det pleier å være samme mønster for alle typer boliger. Det er mindre segmentforskjeller enn folk tror, sier han.

Økt omsetningstid

– Hva tror du vil bli den viktigste faktoren for prisutviklingen framover - fallende rente eller fallende økonomi?

– Jeg tror økonomien er viktigere, og da bygger jeg på historien, sier Hermanrud.

Videre viser statistikken at boligprisene i Oslo denne gangen endret seg likt for de forskjellige boligtypene fra desember 2008 til januar 2009. Både eneboliger, delte boliger og leiligheter steg med tre prosent fra desember til januar, mens leilighetsprisene sank mest siden januar 2008, med et fall på fem prosent.

Omsetningstiden økte med hele 11 dager, fra 34 dager i desember til 45 dager i januar. Den faktiske salgstiden vil i tillegg være enda lenger enn statistikken viser, siden annonser tas inn og ut av Finns system.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse