Bråstopp i omsetningen: Boligprisras også i Nordre Aker

Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret synes den sterke nedgangen i boligomsetningen er egnet til å skape bekymring. Foto: Privat.

Også i Nordre Aker raste boligprisene i forrige måned, prisene på leiligheter sank med tre prosent. Men Nordre Aker var allikevel den bydelen med minst prisfall.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2008 kl 13:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Nordre Aker er ikke beskyttet for boligprisfallet. Arkivfoto

NORDRE AKER: Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) slapp mandag sin boligprisstatistikk for oktober, og den viser at pilene fortsatt peker rett ned.

Siden boligprisene begynte å falle for halvannet år siden er det leiligheter som har hatt det største prisfallet. Nå følger eneboliger og delte boliger etter i høyt tempo.

Mens prisene for leiligheter i hovedstaden var 3,0 prosent lavere enn i september, sank prisene for eneboliger og delte boliger med henholdsvis 3 og 4 prosent siste måned.

Bråstopp

Men det faktiske prisfallet kan være enda høyere. Antall solgte boliger i Oslo er nemlig mer enn halvert fra på ett år, fra 1778 i oktober 2007 til 774 i oktober 2008.

– Det som er katastrofen her er omsetningstallene. Boligmarkedet i Oslo har stoppet helt opp, men en nedgang i omsetningen på rundt 60 prosent, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til Lokalavisene Oslo.

Dette har ført til at nyboligproduksjonen stuper, samtidig som hovedstaden opplever en høy befolkningsvekst.

– Byråd for byutvikling Merete Agerbak Jensen har uttalt at hun ikke er bekymret over utviklingen, men det bør hun absolutt være, sier Øye.

Spekulasjonsleiligheter rammet

Årstall for Bydel Nordre Aker viser at gjennomsnittspris per kvadratmeter for leiligheter var på kr. 38.900 i 2007, mens den for i år er på foreløpig kr. 38.700.

Fra september til oktober har kvadratmeterprisen for leiligheter sunket i Nordre Aker – fra 38.100 til 36.800, et prisfall på tre prosent.

I oktober for ett år siden ble det solgt 79 leiligheter i Nordre Aker, sammenlignet med bare 36 leiligheter i samme måned i 2008.

Likevel er det små sentrumsleiligheter som er taperne i prisstatistikken.

– Det er spekulasjonsdelen av markedet som er hardest rammet. Leiligheter på under 40 kvm i sentrum har falt med mer enn 20 prosent siden januar 2007, opplyser Øye.

Fallet er størst i Gamle Oslo, og minst i Nordre Aker.

Som i 88-92

– Nå skjer det samme som i 1988-1992, bare at befolkningsveksten er enda sterkere nå. Da tok det over ti år før boligproduksjonen kom ordentlig i gang igjen, sier Øye.

Den gang falt boligprisene i Norge med nærmere 40 prosent. Øye tror imidlertid ikke at den videre prisutviklingen vil følge samme spor.

– Vi har ikke lagt en bankkrise til grunn, og tror ikke vi vil få samme fall som da, sier Øye, som tror det mest sannsynlige scenariet er at finanskrisen vil stabilisere seg, og at vi vil få en konjunkturoppgang i Norge fra slutten av 2011, i tråd med SSBs tall.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse