Boligsalget mer enn halvert

Thomas Klovland, daglig leder ved Aktiv Eiendomsmegling, avd. Oslo Syd/Holmlia.

Boligsalget er mer enn halvert i Oslo fra november 2007 til samme måned i år. I Nordre Aker har antall solgte leiligheter sunket med nesten 70 prosent.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.12.2008 kl 15:37

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Til tross for omsetningssvikt i november ble dette rekkehuset etter en heftig budrunde for 235.000 over takst. Foto: Aktiv Eiendomsmegling

NORDRE AKER: Boligprisene i Oslo falt med 2 prosent i november, viser tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

November er tradisjonelt ikke noen god måned å selge bolig i, og spesielt i lys av dette er tallene betydelig bedre enn mange hadde fryktet.

Mens delte boliger og leiligheter fikk et prisfall på 2 prosent, stod prisene på eneboliger stille i november. Boligprisene i Oslo har sunket med 3 prosent fra november 2007.

Lys i mørket

Prisene for leiligheter synker mest på Søndre Nordstrand og Grorud med 4 prosent siste måned, mens Nordre Aker holder seg best i pris med en nedgang på bare 1 prosent.

Siden november 2007 er det prisene i Gamlebyen som har sunket mest, med en nedgang på 7 prosent.

Tror på renteeffekten

Men dagens statistikk viser at antall leilighetssalg i Oslo gikk ned fra 1.322 i november i fjor til 531 samme måned i år, og dermed er mer enn halvert det siste året.

Nedgangen i Bydel Nordre Aker er faktisk litt større enn snittet, fra 69 solgte leiligheter i november 2007 til kun 22 i november 2008. Dette er en nedgang på hele 68 prosent.

Daglig leder og siviløkonom Thomas Klovland ved Aktiv Eiendomsmegling synes mediene krisemaksimerer.

– Jeg tror folk vil bli mer positive til å kjøpe bolig etterhvert som usikkerheten rundt renta forsvinner. Renta skal ikke videre opp, så med mindre arbeidsledigheten fyker i været, tror jeg boligprisene sakte men sikkert vil stabilisere seg og begynne å stige igjen, sier han.

Og flere banker tilbyr nå en effektiv boliglånsrente på under 6,7 prosent. For bare fire uker siden lå rentenivået over et halvt prosentpoeng høyere.

– Mange selgere må se realitetene i øynene og senke prisen, og kjøperne må ikke bare sitte og vente på det gode kjøpet. Jeg ville kjøpt nå, sier Klovland.

Lang omsetningstid

På landsbasis sank boligprisene med 2,4 prosent i november. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 1,4 prosent.

Statistikken viser i tillegg at det nå tar gjennomsnittlig 38 dager å selge en bolig. Det er tre dager mer enn i oktober og ti dager mer enn november i fjor.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse