Boligskatten rammer hardest i vest

 

Om du har en gjeldfri leilighet eller enebolig vest i Oslo, kan du være rimelig sikker på at du må sette av flere skattekroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.10.2009 kl 10:53

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Peter Batta i Huseiernes Landsforbund ser mange svakheter i regjeringens nye modell for boligskatt. De med gamle villaer i våre områder er blant dem som vil bli hardt rammet. Foto: Christian Mjelde.

OSLO:

— Det er nok deres lesere i Oslo vest som først og fremst blir rammet. Regjeringen slår uttrykkelig fast at den vil vri formuesskatten fra øst til vest og fra land til by. Hele hensikten er å ramme de mest verdifulle eiendommene, med minst mulig belåning og gjeld, sier administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta.

Fort en månedslønn

Det er mange eldre og enslige som er gjeldfrie og som etter et langt liv sitter på verdifulle boliger. Andre kan ha arvet barndomshjemmet og kan plutselig få en skatteøkning på mange tusen kroner.

— Det kan være mange i ditt område som bor i større boliger og som lever av pensjon. De vil merke godt en skatteøkning på 12-13.000 kroner. Selv en yrkesaktiv vil merke dette. For noen kan det fort bli en månedslønn, sier Batta.

Lettere å øke prosenten

I regjeringens forslag skal 25 prosent av boligens markedsverdi legges til grunn for likningsverdien. Bunnfradraget skal bli 700.000 for enslige og 1,4 millioner for ektefeller. Er man gjeldfri og uten annen formue, slår formuesskatten inn på boliger til en markedsverdi av 2,3 millioner for enslige og 4,7 millioner for ektepar. Har man i tillegg "penger på bok", slår formuesskatten på 1,1 prosent tidligere inn.

— Den nye modellen skal sikre såkalt rettferdighet. Dermed blir det senere lettere å øke prosenten av boligens markedsverdi eller øke selve formuesskatten, sier Batta.

Skjevheter uansett

Et nytt takseringssystem skal på plass, hvor det blant annet blir lagt vekt på kvadratmeter, alder og type bolig.

— Dette tar ikke hensyn til leiligheter som ligger i samme gård, hvor en toppleilighet har utsikt over fjorden og en annen i første etasje har utsikt rett inn i en blokk. Taksten blir den samme om størrelsen på leilighetene er lik. Det blir heller ikke tatt hensyn til om en leilighet er nyoppusset. Det kan utgjøre en forskjell på 30 prosent i markedet. Her vil det bli skjevheter uansett, sier Batta.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse