Trives på sykehjem

Borte bra, hjemme best

Pleierne er helt topp, synes Else Alice Pettersen (82). Her i samtale med Helene Rakstad-Larsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

? Hvordan kan noen bo der oppe, tenkte Elsa Alice Pettersen (82) og kikket opp på høyblokka i Myrerveien. I dag kan hun ikke tenke seg et bedre sted å bo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KJELSÅS: Det var som nyinnflyttet på Grefsen midt på 50-tallet, at Elsa Alice Pettersen stoppet opp på Myrerfeltet og kikket oppover den 14 etasjer høye blokka i Hareveien 10. Ved siden av henne løp hunden. Bebyggelsen var en ganske annen enn i dag.

? Stakkars de som må bo der, tenkte Pettersen og gikk hjem igjen til Nordlysveien.

Skepsis ble til hjem

Det er nå sju år siden Pettersen flyttet inn i egen leilighet i 10. etasje i omsorgsboligen i Hareveien. Hun har ikke lenger den samme oppfattelsen av bygget, som da hun sto utenfor for femtifire år siden.

Nå er det Hareveien som er "hjemme" for 82-åringen, og her trives hun godt. Men for bare få uker siden trodde hun at hun hadde vært der for siste gang.

Til sykehjem etter slag

? Hvor skal jeg begynne? sier Pettersen med et betenkt smil, og kikker ut på den snødekte Grefsenåsen utenfor vinduet.

På julaften ble hun rammet av slag og ble innlagt på sykehus. 9. januar fikk hun plass på sykehjem.

? Men det var ikke som her. Det var mange som var litt "utenfor", sier Pettersen, som syntes oppholdet tok på.

? Jeg fikk ikke terapien min, og så fikk jeg trykksår fordi jeg bare lå. Jeg ville hjem, sier hun.

? Ta en tur på sykehjem

Elsas sønn ringte og spurte om hun kunne få komme hjem til Myrer. ? Selvfølgelig kan hun det, sa seksjonssjefen ved omsorgsboligen, Britt Dallosso.

? Men i slike situasjoner er det viktig at beboeren vil det selv, at det er familie som vil det, og at hjelpeapparatet støtter det.

? Det var litt av et teamarbeid! Over all forventning, supplerer Pettersen. ? Jeg er veldig takknemlig.

Ifølge Dallosso er ikke sykehjem nødvendigvis det beste alternativet for en del eldre.

? Man bør ta en tur på et sykehjem og se hvordan det er før man søker om plass. Mange sykehjemsbeboere er sterkt pleietrengende, og ikke friske, sier Dallosso.

Hun mener det for mange vil være best å kunne bli boende i sitt eget hjem med tilpasninger, eller i en omsorgsbolig.

Tror på Snåsamannen

? Her har jeg det så bra jeg kan få det. Det er viktig å være positivt innstilt. Humøret er halve medisinen. Jeg kan ikke klage når jeg ikke har noe å klage på, sier Pettersen, og skryter av pleierne.

På kjøkkenbordet ligger boken om Snåsamannen, og Pettersen nekter ikke for at det hadde vært greit å kjenne ham.

? Jeg håper jo at jeg kan bli enda bedre, sier hun.

Et sosialt hjem

Bydel Nordre Akers 84 omsorgsleiligheter for eldre ligger alle i Hareveien på Myrer. Her har beboerne sine egne leiligheter, og får besøk av hjemmehjelp og hjemmesykepleier. Huset er døgnbemannet og beboerne kan kontakte betjeningen via vakttelefon. I kantinen kan beboerne spise lunsj og møtes til sosialt samvær. I løpet av vinteren blir det også fast middagsservering.

? Det er veldig koselig. Da sitter vi og prater, og diskuterer verdens små og store problemer, smiler Pettersen.

Bygget har også egen frisør og fotpleier for beboerne, og mange frivillige står for aktiviteter som bingo, fester og turer.

? Røde Kors, Lions, Civitane, prest og Frelsesarmeen er bare noen av de frivillige som gjør en kjempeinnsats for beboerne. Vi har ikke midler til å stå for slike arrangementer selv, og setter veldig pris på den jobben de gjør, sier Dallosso.

Flere eldreboliger

Dallosso forstår at mange eldre i bydelen ønsker seg et bredere tilbud av omsorgsboliger.

? Det er klart det er en fordel å få beholde sitt nærmiljø. Bydelen er nå i gang med å prøve å fremskaffe flere slike boliger, bekrefter Dallosso.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon