Bøter på barbarisk skikk

Jordmor ved Ullevål og en av initiativtakerne bak tilbudet til de omskårne kvinnene.

I Norge lever rundt 10.000 omskjærte kvinner - mange med kroniske smerter og medisinske komplikasjoner. Stadig flere oppsøker Ullevåls kvinnesenter for hjelp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.09.2006 kl 15:46

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Ullevål sykehus: - Siden 2003 har Gynekologisk avdeling på Kvinnesenteret ved Ullevål universitetssykehus hatt et poliklinisk tilbud til omskjærte kvinner. I løpet av 2004-2005 ble 130 kvinner behandlet her, uttaler Sara Kahsay til Ullevål sykehus' bedriftsavis; "Ullevål Nytt".

- Dødeligheten ved inngrepet er rundt 15 prosent. De senere komplikasjonene kan omfatte problemer med vannlating, hyppige infeksjoner, smertefull mens, smertefulle samleier, kroniske magesmerter, infertilitet, og psykiske plager. Det kan også oppstå komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsler, og i verste fall kan barnet påføres skader, sier Linda Helgadottir, gynekolog og overlege ved Gynekologisk avdeling på Ullevål, til "Ullevål Nytt".

Etter artikkelen om omskjæring i "Ullevål Nytt" har Kashay hatt mange forespørsler om intervju fra pressen. Nordre Aker Budstikke får et treminutters "innsmett" etter et intervju med NRK:

- Det ryktes, og vi tror, at også norskfødte jenter blir sendt til opprinnelseslandene sine for å foreta omskjæring, sier Kahsay.

- Mange av kvinnene kommer når de får kjæreste eller har giftet seg. Det kan være umulig med samleie. Andre på grunn av urinveisinfeksjon eller magesmerter. Ofte er mannen med, fordi det ikke alltid er slik at mannen er imot at kvinnen åpner seg, sier Kahsay.

Jentene kan henvende seg direkte til poliklinikken, uten henvisning fra fastlege eller andre, og de vil få tilbud om operasjon for å rekonstruere underlivet, slik at det kan fungere så normalt som mulig. Operasjonen vil oftest bli foretatt med lokalbedøvelse, og kvinnene kan reise hjem etter inngrepet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse