ANNONSE
Annonse

Brannen herjer i oppgangen. Bak dørene er flere familier innesperret

Sik så det ut i oppgangen i Grefsenkollveien 12. Merkene er satt på dørene av brannvesenet. LESERFOTO

Brannvesenet forteller om den dramatiske brannen i Grefsenkollveien i juni, om hva merkene de lagde på dørene betyr. Og hvordan man unngikk at beboere døde av den giftige brannrøyken som fylte oppgangen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.07.2017 kl 17:21

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

GREFSEN: Sent fredag kveld 23. juni begynte det å brenne i en av de store boligblokkene i Grefsen terrassehus, i Grefsenkollveien 12.

– Vinduet eksploderte, mannen min forsøkte å komme ut gjennom utgangsdøra, men brann og røyk stoppet han, sa en mor og beboer i boligblokka til Nordre Aker Budstikke morgenen etter.

Familien hadde vært på OverOslo og satt ved kjøkkenbordet da de oppdaget røyk i oppgangen.

Du kan lese hvordan familien opplevde brannmarerittet, og se flere bilder, ved å trykk her.

Brannvesenet advarer

21. juli har Brann- og redningsetaten lagt ut sin versjon av branndramaet på sine Facebook-sider. Her gjengir vi teksten:

«Brannen herjer i oppgangen. Bak dørene er flere familier innesperret. Men røykdykkerne redder dem ikke ut. I stedet skriver de noen mystiske tegn på dørene, og går videre. Les denne dramatiske historien for å forstå hva røykdykkerne gjorde. Den vil endre synet ditt på brann, og gir deg noen tips som kan redde livet ditt hvis det begynner å brenne der du bor.

Historien starter en helt vanlig fredagskveld i Oslo. I en helt vanlig boligblokk på Grefsen, i en helt vanlig familie. Mor og far har akkurat kommet hjem fra en konsert. Eldstemann har vært hjemme og passet på søsteren sin. Klokken har passert midnatt, og familien er i ferd med å legge seg. Men så oppdager mor plutselig et merkelig lys på gangen. Og da far åpner inngangsdøren slår røyk og flammer mot ham.

Panikken fanger dem noen sekunder. Brannen sperrer den eneste veien ut! Men så gjør familien det eneste riktige i denne situasjonen: De lukker døra mot gangen for å sperre brannen ute, vekker minstejenta, går ut på balkongen, og ringer brannvesenets nødnummer 110.

Nødtelefonen utløser en stor utrykning i Oslo-natta. I løpet av minutter er åtte brannbiler og enda flere sykebiler og politibiler på vei oppover mot Grefsen. Fra balkongen hører familien sirenene som nærmer seg, og får naboene til å vekke hverandre.

Når de første brannbilene fra Sagene brannstasjon kommer fram, møtes de av et kaos. Folk roper etter hjelp fra vinduer og balkonger, og det brenner inne i oppgangen. Totalt bor det mange hundre mennesker i den store boligblokka. Situasjonen er kritisk, og brannmannskapene må prioritere hardt for å gjøre den innsatsen som er viktigst. Røykdykkerne vet at alle som er ute i frisk luft på balkongene er trygge en stund til. Men for folk som befinner seg i brannrøyken, kan situasjonen være kritisk. Derfor overser de alle folkene på balkongene, og går inn i bygningen for å slokke brannen og søke etter folk i røyken.

Brannen natt til 24. juni 2016. LESERFOTO

Røykdykkerne slokker brannen veldig raskt. Det er noen barnevogner som har brent, og de konstaterer raskt at brannen er ukomplisert og uten spredningsfare. Men røyken bekymrer røykdykkerne. Tung, giftig brannrøyk fyller hele korridoren, og er livsfarlig for folk. Et klassisk problem i slike branner er at livredde beboere får panikk når de oppdager brannen, og flykter ut fra leiligheten til den røykfylte korridoren. Det er veldig farlig! For i brannrøyken er det både karbonmonoksid og hydrogensyanid (blåsyre), to svært giftige stoffer som er dødelig selv i relativt små doser.

Røykdykkerne begynner derfor raskt å søke gjennom oppgangen på leting etter folk. Og som vanlig finner de noen. Noen som ikke har lest innlegg som dette, og ikke vet hvor farlig brannrøyken er, og at man ALDRI må rømme gjennom røyk. Under denne brannen var det ikke bare én, men flere titalls personer som måtte evakueres ut fra røykfylt område. Flere var påvirket av alkohol, og mange skjønte ikke alvoret.

Samtidig som røykdykkerne søker gjennom den røykfylte gangen, står familien på fire, og flere titalls andre beboere ute på balkongene. De er kalde, oppskaket og sikkert litt utålmodige, men de er i alle fall trygge. Derfor lar røykdykkerne dem være der de er, helt til man har fått kontroll over situasjonen og luftet ut all den farlige røyken.

Koden «v 32» som røykdykkerne har skrevet med fettstift på dørene betyr rett og slett dette: «Røykdykkere fra dykkerbil 3-2 på Sagene brannstasjon har vært her og kontrollert, innenfor denne døra er det folk men de har det bra og trenger ikke evakueres enda».

Det familien gjorde var altså helt rett. Da de oppdaget at brann og røyk sperret utgangen, lukket de døren, snudde, og gikk til balkongen der det var frisk luft, og ringte nødnummer 110.

Dette bør du også huske. Gå ALDRI gjennom brannrøyk!

Brenner det inne i leiligheten din må du selvsagt komme deg ut (for eksempel ved å krabbe langs gulvet, under røyken). Men hvis leiligheten din er røykfri, og det er er brann eller røyk i oppgangen, er det mye tryggere å bare bli værende i leiligheten, enn å prøve å rømme gjennom brannrøyken.

Hjelp oss med å spre denne informasjonen til andre som bor i bygårder og boligblokker, og gi gjerne familien som gjorde alt riktig en tommel opp for solid innsats!»

Beboerne forteller: – Det opplevdes som veldig dramatisk og vi ble kjemperedde

LES OGSÅ:

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse