Brenner for Nordre Aker

Ivar Christiansen er politiker, rådgiver i Norsk Folkehjelp og engasjert i Maridalsspillet. For å nevne noe.

Ivar Christiansen står øverst på Aps liste til Nordre Aker bydelsutvalg (BU). Han står også på listen til bystyret. Christiansen har sterk tro på et politisk skifte i Oslo etter valget. Håpet er enda sterkere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.08.2007 kl 11:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker: Ivar Christiansen har vært med på å prege Oslo Arbeiderparti (Ap) helt siden han meldte seg inn som ung mann i 1977. 57-åringen er i dag nestleder i Oslo Ap med plass i bystyret.

En travel mann

Han kan se tilbake på et hektisk politisk liv. Han sier han nærer enorm beundring for Jan Bøhler, dagens leder av Oslo Ap for hans arbeidskapasitet. Men Christiansen må sannelig være god til å tyne døgnet selv. Ved siden av full jobb i Norsk Folkehjelp som informasjonssjef, senere rådgiver, har han takket ja til store og viktige oppgaver. Som for eksempel å lede Aps valgkamp i Oslo i tre omganger.

- I år er det stor spenning rundt hvem som vinner valget, de blå eller de røde. Hva er din spådom?

- Det vipper jo hele tiden på meningsmålingene, men jeg tror på et skifte, sier Christiansen optimistisk.

Han brenner etter å overta styringen både i bydelen og i bystyret. Fordi han mener byen trenger en ny kurs. Christiansen har bodd i samme hus på Grefsen i hele sitt liv. Hans to døtre bor i gangavstand, og bestefar Ivar Christiansen brenner for barnebarnas kår. De er i barnehagealder alle tre, og står i startgropen til en oppvekst i bydel Nordre Aker som bestefar vil være med på å prege.

- Jeg har mange fanesaker. En av de første sakene som i det hele tatt fikk meg inn i politikken var sikrere skolevei for mine egne barn. Jeg ville ha fortau i Glads vei fra Grefsenveien til Gamle Kjelsåsvei. Det tok 25 år, men nå er fortauet på plass til glede for dagens barn. Et bevis på at vi må tenke langsiktig, sier Christiansen.

I dag er det andre saker som står øverst på listen. Viktigst mener Christiansen det er å få en total holdningsendring i byråd og bystyre i forhold til bydelene. Han mener bydelene kan utrette mye mer om de bare får midler og myndighet.

- Jeg satt som leder av BU i Grefsen/Kjelsås i to perioder. Da fikk vi gjort mye fordi vi hadde et Ap/SV-byråd som delegerte myndighet til bydelene. Vi hadde ikke disse kommunale foretakene som i dag styrer det aller meste.

Christiansen mener lokalpolitikerne i Nordre Aker kan styre langt bedre på en rekke områder enn det som er tilfelle i dag.

- Vi ønsker å få tilbake ansvaret for sykehjemmene slik at vi kan se hele omsorgskjeden under ett. Vi ønsker oss ansvaret for skolene over til bydelen. Og vi ønsker langt større påvirkning på byutviklingen.

Christiansen mener Stasjonsbyen er et skrekkeksempel på manglende styring.

- Her ser vi et utbyggingsforslag fra private som nødvendigvis ikke kommer bydelen til gode. Vi står overfor en slags mur mot byen istedenfor å fortette på skånsom måte. Vi må tenke på byens beste, ikke på en utbyggers profitt, tordner Christiansen.

Hårete knekt

Mandag morgen gikk Christiansen rundt og delte ut valgsedler. Han følte seg litt utilpass, på grunn av sitt noe upassende utseende. Han er nemlig en av drivkreftene bak Maridalsspillet, der han både er nestleder i styret, pressetalsmann og skuespiller. Han spiller en noe uflidd knekt med skjegg og langt hår. Hårprakten var finfin på scenen, men ikke fullt så perfekt for valgkamp. Nå er lokkene falt og hans egentlige jeg tilbake.

- Jeg brenner for kultur, forsikrer politikeren.

Han vil slåss for frivillighetsmidlene som utløser enorme krefter over hele byen hvert eneste år. Hver krone gir innsats og glede. Han har også vyer for en kulturbane, og mener Gjøvikbanens stoppesteder byr på usigelige muligheter for kulturuttrykk på hvert eneste stoppested hele veien til Gjøvik.

Skar leir byr også på fantastiske muligheter. Han ønsker seg ikke gigantbarnehagen som dagens byråd planlegger. Christiansen vil heller lytte til venneforeningen med Tor Hammer i spissen. De har som kjent mange i ryggen som ønsker å etablere filmverksted, leirskole og en rekke andre små og store aktiviteter inne på området.

- Å kjøre hundrevis av barn dit opp hver dag har jeg ingen tro på at er samfunnsmessig lurt. Vi må tenke bredere, sier Christiansen.

Som i forbifarten nevner at også veien opp til Skar leir er omfattet av planer.

- I dag er det alt for farlig å sykle eller gå eller jogge langs veien. Om vi får på plass en veiskulder fra Brekkekrysset vil alt bli bedre, sier Christiansen.

Han har solid bakgrunn for egne meninger om veier i området. Hans bestefar var vognmann og kom fra Hamar til Grefsen i 1905. Han kjøpte seg hus på Grefsen og ble den første sjåføren på Maridalsbussen. Christiansen har aldri bodd noe annet sted enn i huset som bestefaren kjøpte. Og han tenker ikke noen gang å flytte heller. Nå har barnebarna fått barnehageplass alle tre, fantastisk nok. Ingen selvfølgelighet noe sted i Oslo, særlig ikke i Nordre Aker.

- Vi må jobbe for å få flere barnehagepasser og flere skoler. Det skal vi få til om det blir rødt flertall. Vi har en helt annen strategi for å kjøpe opp tomter og slik sikre plass til fremtidig bygging, sier Christiansen.

På spørsmål om hva som vil bli den største merkbare forskjellen lokalt på et eventuelt politisk skifte svarer Christiansen raskt:

- Alle vil få merke at vi setter pris på dem som jobber i bydelen, og at vi respekterer den innsatsen de legger ned. I dag står byrådet stadig frem og vil ha private som skal konkurrere på alle områder, De forteller de kommunalt ansatte at de gjør en dårlig jobb. Det er ikke fruktbart. Vi vil snakke med våre ansatte og skryte av dem, det skal merkes fort, avslutter

Ivar Christiansen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse