Brustad hørte ikke på forbrukerne

LYS: Forbrukerrådet ønsket en gradert merkeordning, slik som trafikklysmerkingen.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad har bestemt seg for at sunn mat skal merkes med Nøkkelhull. Det beklager Forbrukerrådet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.02.2008 kl 09:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

MATMERKING: Sylvia Brustad vil merke sunn mat med Nøkkelhull. Forbrukerrådet ville ha merking med trafikklys.

En undersøkelse som Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) foretok sent ifjor avdekket at ni av ti forbrukere ønsker symbolmerking av mat. Nesten 70 prosent svarte at de ønsket en gradert symbolmerking for å skille mellom grad av sunnhet, framfor en enkel logo som bare den sunne maten er merket med. Likevel har Brustad valgt Nøkkelhullet som symbol på sunne matvarer.

- I en travel hverdag er det viktig å ha et symbol som gjør det enkelt å raskt kunne velge sunt, uavhengig av bakgrunnskunnskaper om ernæring, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Forbrukerrådet mener valget av symbol kan virke forvirrende på forbrukerne, blant annet fordi Nøkkelhullet ikke er en del av den Europeiske debatten om symbolmerking.

- Det er uheldig for forbrukerne hvis det blir mange merkesystemer i norske matvarehyller, dette skaper bare forvirring. En felles europeisk merkeordning er å foretrekke, fremfor ulike regionale ordninger, sier Hege Thorkildsen, rådgiver i Forbrukerrådet. I forrige uke bestemte EU-kommisjonen å anbefale merkesystemet Guideline Daily Amounts (GDA) på matvarer. GDA merket finnes allerede på emballasjen til en del produkter. Forbrukerrådet hadde ønsker seg en gradert merkeordning, slik som trafikklysmerkingen, i stedet for nøkkelhullet.

- Et symbolmerke skal sette forbrukerne i stand til å foreta informerte valg i en hektisk kjøpssituasjon. Dessuten skal det bidra til endret handlemønster og være enkelt å forstå. Forbrukerrådet mener at Trafikklyset er det symbolmerket som best ivaretar disse hensynene, sier Thorkildsen.

- En rekke forskningsrapporter viser dessuten at forbrukerne foretrekker et gradert merkesystem som angir sukker, salt og fett i et fargekodet system. Dette bør vi lytte til, sier Thorkildsen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse