Bydelsbegrenset mote

Ingeborg Birkeland legger nok mer merke til hva folk har på seg en andre. Foto: Ida Schmidt Nygaard

Lyst stort hår og perleøredobber i vest, babydolls og pumps på Løkka. Interesser, øko- nomi, ideologi og ikke minst hvor du bor påvirker hva du tar på deg når du står opp om morgenen.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Ingeborg Birkeland legger nok mer merke til hva folk har på seg en andre. Foto: Ida Schmidt Nygaard

Oslo: - Det er fint at folk kler seg forskjellig på ulike steder av byen, men det er morsomt når noen bryter med det typiske for sitt område også, sier klesdesigner Ingunn Birkeland. Hun har lagt ned mye tid på å studere folks klesstil. Ikke minst i forbindelse med sin nyeste jeanskolleksjon DongeriOsl, som hun blant annet viste frem under årets Oslo Fashion Week.

Bydelsbukser

Olabuksene hun har designet bærer navn fra ulike steder i hovedstaden. Frogner, Homansbyen og Bygdøy har hver sin modell. Vålerenga, Grünerløkka, Galgeberg og Kjelsås likeså.

Birkeland mener man utvilsomt kan se klare skiller når det kommer til hva folk velger av klær på de ulike kantene av byen. Men selv er hun ikke så opptatt av å sette fokus på disse.

- Buksene jeg har laget er ikke inspirert av stilen i det området de er oppkalt etter, forteller hun.

Det er Oslo-identiteten Birkeland ønsker å formidle med sine bukser.

- Oslo, slik jeg ser det, er mer urbant enn Norge. Det norske forbindes ofte med fjorder, fjell, skoger, iskrystaller, troll og prinsesser. Det er ikke der jeg vil.

I stedet tar designeren utgangspunkt i Oslo som kulturby.

- Vi er ikke så tapt bak en vogn som mange vil ha det til. Oslo er en by med mange spennende muligheter, tilbud og prosjekter. Dette finnes selvsagt i mange andre byer også, men det er Oslo jeg kjenner.

Flokkdyr

Oslo-beboerne følger hverandre når det gjelder stil. Birkeland mener vi i stor grad er flokkdyr som følger de trendene og motene som finnes i det sosiale nærområdet rundt oss. Spesielt blant unge er dette tydelig.

- Det er mange ting som spiller inn her. Økonomi, interesser, ideologi, livssyn, religion. Alt dette vil ha noe å si for hva man velger å ha på seg. De litt yngre er nok mer opptatt av å passe inn og kler seg derfor veldig likt, sier hun.

Mye lyst hår i vest

I et forsøk på å kartlegge Oslos mange trender og stiler ut i fra geografiske områder, ber vi Birkeland ta for seg sterotypene.

- Jeg er ikke selv så veldig opptatt av disse skillene, men man har jo en generell oppfatning av hvordan folk kler seg både i øst og vest. På vestkanten er perleøredobber og Burberry stikkord, gjerne kombinert med joggebukser. Det er lett å se for seg en jente med mye lyst tupert hår, tights og en kort jakke over. Gullsmykker og litt nedslitte Ugg-boots. Folk på vestkanten er ofte også brunere enn andre.

Vest i øst og Fretexmote

På Nordstrand vil man se mye av de samme klærne som på hovedstadens vestside.

- Dette området opplever jeg som vestkanten på østkanten. Det er mye av vestkantstilen som går igjen her.

Vil man se moter og trender er Grünerløkka stedet. Markveien, Thorvald Meyers gate og stripa foran Parkteatret er fylt med unge trendbevisste.

- Området har en del små motebutikker som gjerne kombinerer nytt og gammelt. Man kan kalle det Fretex-mote. Det er mange litt frika småbarnsmødre i gatene. Her er det også mye tights på jentene, men kanskje heller kombinert med høye heler og en babydoll over. Folk har gjerne veldig markerte hårklipper.

Brillefine

- Frogner og Majorstua er områder med en del unge voksne mennesker. Jeg tenker alltid at de kunsterne som kommer seg opp og frem på Grünerløkka flytter hit. Det hadde jeg gjort. Typisk her kan være Armani-bukse, skjorte og støvletter. Og store solbriller. Damene her er veldig stilige. Litt Celina Middelfart-stilen.

St. Hanshaugen-trenden beskriver Birkeland som en miks av stilene man kan se i Bogstadveien og på Grünerløkka.

- Dette er også et området med mye småbarnsmødre. Folk her er veldig klesbevisste. Stilen her er ikke som i Bogstadveien og heller ikke som på Grunerløkka. Det er en god blanding midt i mellom, tror jeg.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse