Bygger ut Oslo for å få plass til alle

Skole og omsorg vinnere i Oslo-budsjettet

ENIGE BYRÅDER: Ola Elvestuen (V), Aud Kvalbein (KrF), Kristin Vinje (H) og Torger Ødegaard (H) er alle fornøyd med satsingen på områdene de har ansvaret for. FOTO: Foto: Vidar Bakken

Oslobudsjettet er et investeringsbudsjett, som styres av den store befolkningsveksten. Hele 40 prosent av investeringene går til skolebygg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.09.2012 kl 12:31

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

RÅDHUSET: - I løpet av 2011 fikk Oslo 14 000 nye innbyggere og vi forventer en befolkningsvekst på 50 000 de neste fire årene. Det betyr at vi får en voldsom økning i antall skolebarn i årene som kommer, sier finansbyråd Kristin Vinje (H).

To klasserom i uken

Byrådet foreslår å investere tre milliarder i skolebygg i 2013 og 12 milliarder de neste fire årene. Det utgjør cirka 40 prosent av investeringsbudsjettet.

- Før snakket vi om at vi måtte bygge et klasserom i uken som et bilde på takten i utbyggingen. Nå snakker vi om to klasserom i uken, sier byråd for kunnskap og utdanning, Torger Ødegaard (H).

Skolenes driftsbudsjett skal styrkes med 273 millioner kroner. Byrådets mål er at 90 prosent skal fullføre videregående opplæring. Nytt av året er at det skal satses seks millioner på talentsatsing innen ballett, musikk og matematikk. Seks millioner skal brukes til tiltak for å håndtere bråk og uro. Skolehelsetjenesten styrkes med to millioner kroner.

600 milioner er satt av de neste fire årene for rehabilitering eksisterende barnehagebygg.

Dessuten kommer det penger til Munch-jubileum,rehabilitering av fire kunstgressbaner, styrking av skolehelsetjenesten, 110-sentralen, heving av språkkompetansen i barnehager, elektroniske søknadsskjemasatsing og videreføring av et prosjekt for å minske medisinbruken.

Investerer for 30 milliarder

Totalt foreslås det å investere 7,9 milliarder i 2013 og nesten 30 milliarder de neste fire årene. Kommunenes driftsbudsjett er på 46 milliarder kroner, tre milliarder mer enn i fjor. Kommunens utgifter vokser fortere enn inntektene, blant annet for å dekke de økende finanskostnadene og pensjonskostnader. Det har ført til en rammereduksjon på cirka én prosent. Bydelene vil med dette budsjettet få noe mindre å rutte med enn tidligere.

Nytt trikkenett

1,5 milliarder kroner går til kollektivtransport i 2013.

- Det er stort behov for å oppgradere trikkenettet og fornye trikkeparken. Samtidig øker vi kapasiteten og oppgraderer t-banenettet. Vi fortsetter satsingen på en god utvikling av kollektivtrafikken i Oslo, sier miljø- og samferdselsbyråd, Ola Elvestuen (V).

Dessuten satser byrådet offensivt på el-biler og skal bygge 200 nye ladestasjoner neste år.

Nye sykehjem

På omsorgssektoren er det lagt opp til at fire sykehjem skal totalrehabiliteres. Ullerntunet, Hovseterhjemmet, Ryenhjemmet og Lindeberg omsorgssenter skal alle rives og bygges nytt i løpet av de neste fire årene til en pris av nesten to milliarder kroner. Det kommer nytt sykehjem på Ellingsrud med 144 plasser. 250 millioner blir avsatt til rehabilitering av eksisterende sykehjem.

- Det er stort behov for totalrehabilitering av flere sykehjem i Oslo for å møte dagens krav til kvalitet og skape større trivsel, sier eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF).

Byrådet vil også bruke 1,15 milliarder de neste fire årene til boliger for vanskeligstilte og personer med nedsatt funksjonsevne.

LES MER OM OSLOBUDSJETTET HER:

200 nye ladestasjoner neste år

2,2 millioner til gassfangst

River og bygger nytt

60 millioner mer til trikk og bane

40% går til skole

Millioner til Munch og barnehagerehabilitering

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse