Kvinneforrakt i hip hop-kulturen:

Byttet sex med luksusgoder

VENN: Diddy er en av hiphoperne som har hatt et forhold til Karrine Steffans. (Foto: Warner Music)

Hiphop er for lengst blitt stemplet som kvinnediskriminerende. Likevel omfavner svarte kvinner denne kulturen, på jakt etter rikdom og berømmelse.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.08.2009 kl 08:45

— Det som skjer i hiphop nå for tiden ville skuffet dem som startet sjangeren. Et eller annet sted i det hvite og innflytelsesrike USA sitter det noen og ler av hvordan vi nedverdiger våre kvinner, og påvirker vår ungdom negativt, sier Karrine Steffans.

Voldtekt

Hun er antagelig USAs mest kjente "video vixen" (pen og lettkledd dame som medvirker i hiphop-videoer). Steffans er en suksesshistorie, men veien dit har vært brolagt med voldtekt, mishandling, utnytting, misbruk og avhengighet.

I boken "Confessions of a video vixen" gir hun et usminket bilde av hva som foregår i kulissene på musikkvideoinnspillinger og i hiphop-miljøet i Los Angeles.

Steffans beskriver hvordan hun byttet seksuelle tjenester mot penger, luksusvarer, adgang til VIP-rom på nattklubber, stjernespekkede fester, eller rett og slett for å få tak over hodet og mat.

Rapstjerner som Ja Rule, Diddy, Dr. Dre, Usher, Bobby Brown, Ice-T og Xzibit brukte henne som selskapsdame og elskerinne, men kun når det passet dem.

Å bli sendt avgårde for å ha sex med venner av hennes faste elskere var ikke uvanlig.

Et kynisk spill

Steffans, som lød kjælenavnet "superhead" (dette hadde ikke noe med intelligens å gjøre), anså ikke dette som prostitusjon.

Sex som byttemiddel for å skaffe seg sosiale goder er normalisert i hiphop-miljøet.

— Jeg har ingenting å tilby. Ingen utdannelse, ingen jobb, ingenting i det hele tatt. Så hvorfor skulle menn ønske å ha noe med meg å gjøre, om det ikke var for sex? sa "Nikki", en annen "video vixen", til Vibe Magazine.

Nikki, og de tre andre kvinnene som ble intervjuet, bekreftet at menn i hiphop-miljøet gjerne mener at det eneste kvinner kan brukes til er sex. Og kvinnene tenker at menn er til for å gi dem penger.

Nettstedet mysistahs.org jobber for å informere fargede kvinner om sex og helserelaterte spørsmål.

De mener disse kyniske oppfatningene kan forklares med at svarte kvinner alltid har stilt svakere, sosialt sett. I desperasjon har de tydd til sex som middel for å skaffe seg makt, materielle goder og beskyttelse.

Dette begynte allerede under slaveriet, og skapte stereotypen av den svarte, overseksualiserte kvinnen.

Ikke avskrekkende

Afroamerikanske Jeff Johnson, kommentator for blant andre CNN, er enig i at kjønndiskriminering har vært svært utbredt i afroamerikanske miljøer i flere generasjoner.

— Det er de mannlige lederskikkelsene som har sørget for at diskrimineringen har fortsatt, sier han, og peker på at kvinnefiendtlige holdninger gjennomsyret både svarte kirker og borgerrettighetsbevegelsen på 50-tallet.

Disse holdningene er adoptert av hiphop-kulturen, og svarte kvinner i miljøet ikke bare aksepterer, med støtter oppunder disse.

Karrine Steffans er et eksempel på dette, men hun har i det minste prøvd å eksponere de stygge sidene av industrien gjennom boken "Confessions of a video vixen". Den ble en bestselger, men det virker ikke som om boken har hatt noen avskrekkende effekt.

Tvert imot har det vokst fram en hel industri som kretser rundt hiphop-damene, som stort sett er av afroamerikansk eller latinamerikansk opprinnelse.

De er de mest populære modellene for herremagasiner og hiphop-blader med en en overvekt av mannlige afroamerikansk lesere.

De har egne nettsteder og blogger, og drømmer om en langvarig karriere innenfor underholdningsindustrien.

"Bitches and hos"

I mellomtiden får misogynisme blomstre i rapvideoer og ikke minst tekster.

— Klart svarte damer blir såret når våre menn kaller oss "bitches" og "hos". Men den virkelige forbrytelsen ligger ikke i de respektløse tilnavnene, men i at svarte menn ikke klarer å elske oss og være våre brødre, slik vi forsøker å være deres søstre. sukker Joan Morgan i sin bok " When Chickenheads Come Home to Roost: My Life as a Hip-hop Feminist".

— En mann som ikke elsker seg selv, er heller ikke i stand til å elske noen andre på en sunn og oppbyggelig måte.

— Det er veldig avslørende at menn som kaller kvinner for "bitches and hos", refererer til seg selv utenlukkende som "nigger".

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon