ANNONSE
Annonse

Charterturen er 50 år:

– Charter er bare herlig

POP ØY: Den første charterturen gikk til Palmabukta på Mallorca. Her fra et av Vings mange Mallorca-tilbud 50 år seinere – Cala San Vicente, på den andre siden av øya. (FOTO: Ving)

Trofaste nordmenn er fremdeles klare for ordnede forhold – og godt selskap. Charterturen runder femti år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.04.2009 kl 12:35

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

– Charterferie er jo bare helt herlig, sprudler charterkongen Svein Østvik, og oppsummerer enkelt:

– Det er Syden. Det er sommer. Og alt er ordna for deg!

Norges blideste pakketurist, Svein Østvik – eller Charter-Svein fra TV3s Charterfeber, og popstjerne med utgivelsen "Kongen av Mallorca", kan ikke få fullrost reisemåten:

– Du slapper helt av og har det deilig, vet du. Det er bankers med været, og massevis av restauranter rett utafor døra. Også kan du gjøre alt det du bare drømmer om hele året – hver dag i to uker!

Eksotisk jubilant

Charterturen, den ferdigorganiserte "reisepakka" bestående av fly, transfer og hotell, har vært populær som ferieform helt siden starten for femti år siden.

Den første norske pakketuren tok av i 1959, med 35 solhungrige passasjerer, fra Oslo lufthavn Fornebu. Daværende Saga Tours, nå Ving, arrangerte selskapsreise – og målet var Mallorca.

– Valget falt antakelig på Mallorca fordi det var passe langt og passe eksotisk – en øy i Middelhavet! humrer Christian Grønli, salgssjef i Ving.

Den første chartermaskinen gikk til Palmabukta, og ideen bak konseptet "selskapsreise" var å kunne fly non-stop til feriemålet.

– Charterturer ble arrangert for å omgå "melkeruta" – slippe alle mellomlandingene, utdyper Lena Petterson, kommunikasjonsdirektør i Star Tour.

– Men de første turene var ikke akkurat for hvermansen, de var ganske kostbare. Det var først på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet, med den økonomiske oppgangen, at det å reise ble allemannseie. I dag er til og med charterturer til fjernere steder, som Thailand og Karibia, blitt vanlig.

Signaleffekt

Dagens pakketurer dekker de fleste behov. Chartervalgene favner alt fra familievennlige badestrender med Bamseklubb og "all inclusive", golf-ferie beregnet på godt voksne, party-øyer for russesegmentet, til tematiske reisemål for grupper av single.

– Charterferien har beholdt populariteten fordi den er et helhetlig produkt med store valgmuligheter, reklamerer Christian Grønli.

– Dessuten er det veldig enkelt å bestille, og du vet du at du får kvalitet til hyggelige priser.

– Og skulle det, mot formodning, være noe i veien, får du hjelp på stedet, forsikrer han.

Kvegflokken

Nedturen er selvfølgelig at du setter deg selv i bås når du kjøper denne herligheten, denne velorganiserte ferien med reisegruppa – eller kvegflokken, skal vi tro forskerne.

– Reiser du på chartertur signaliserer du ikke mye eventyrlyst, mener Arve Hjelseth, førsteamanuensis i sosiologi ved NTNU.

– Du assosieres heller ikke med særlig høy utdanning, eller kulturell kompetanse.

– Det er nok avslapning som driver pakketuristen. Han vil ha ordna forhold, kjent mat, barnevakt, varme og hvile, konkluderer sosiologen.

Mylder

Over én million nordmenn ferierte som charterturister i fjor. Ving, Apollo og Star Tour, de tre store charteroperatørene, hadde en omsetning på til sammen rundt 6, 5 milliarder kroner.

Star Tours mest populære feriemål er Kanariøyene vinterstid, og Spania om sommeren. Hos Apollo ligger Hellas på topp. Ifølge Ving er spanske Mallorca fremdeles et av de største reisemålene.

– Mallorca har fått en kraftig renessanse. Mye er pusset opp, og infrastrukturen er blitt langt bedre, forklarer Christian Grønli.

- Jækla reint

Charterfebrile Svein Østvik har besøkt over tjue chartermål, men har et spesielt godt forhold til den velbesøkte middelhavsøya.

– Det er blitt så jækla reint og fint der de siste åra, vet du. Menneskene, både de som besøker stedet og de som jobber der, er blitt freshere – dem er plussida, vet du, agiterer Østvik på inn- og utpust.

Kongen av Mallorca plages dessuten ikke nevneverdig av å feriere flokkvis – tvert imot:

– Det er jo halve moroa! Det er så lett å bli kjent med folk på chartertur. Dem som er der har sin beste uke, dem er på topp, kan du si.

– Du skal jo være rimelig sjenert for å ikke bli kjent med noen da?

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse