«CSI: Blindern»

Karin Helene L. Kristensen og Marlene Jåsund syns besøket på Blindern var spennende.

2052 forskerspirer har fått boltre seg på Universitetet i Oslo. Målet: Å tenne interessen for realfag, og vise at ikke alle forskere går i hvite frakker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.09.2008 kl 15:11

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Informatikk-student Hili Abdullha, Thomas Qureishy, som studerer materialer, energi og nanoteknologi, og Joni Lundberg, digitale medier- og biomedisin-student.

Se bildet større

Odd Martin Osen (14), Marius Svarverud (14) og Hanne Klingenberg (13) er opptatt av naturfag, men vet ikke om de ender som studenter på Blindern. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

BLINDERN: Odd Martin Osen (14), Marius Svarverud (14) og Hanne Klingenberg (13) fra Belset skole står midt i foajeen i Universitetsbiblioteket på Blindern. Det vrimler av ungdommer fra hele byen rundt dem, som utforsker standene i det som for anledningen har blitt et «opplevelsesrom».

23. og 24. september inviterte nemlig Universitetet i Oslo (UiO) til Ungforsk – en felles dugnad mellom UiO, Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. Arrangementet er en del av Forskningsdagene 2008, en landsomfattende forskningsfestival. Ungforsk søker å skape nysgjerrighet og interesse for realfag, teknologi og naturvitenskap slik at flere unge velger utdanning innen disse fagområdene.

– Hos Kripos

Tenåringene fra Belset har fått utfordret sitt syn på forskere som mennesker som stort sett holder til på lukkede laboratorier.

– Vi har vært med på et foredrag som heter «Ikke alle kjemikere har hvite frakker». Det var spennende, og viste at kjemikere også jobber i for eksempel Kripos, og vi så eksempler fra TV-serien «CSI», forteller Odd Martin.

Arrangørene har nemlig lagt stor vekt på fengende formidling og interaktive aktiviteter, der elevene selv har fått delta i kunnskapsformidlingen.

Elevene har fått stiftet nærmere bekjentskap med UiOs egne fagmiljøer innen alt fra astrofysikk, via nanoteknologi og molekylær biologi, til geofag, fysikk og informatikk.

– Mulighetene åpne

I folkemengden utenfor kommer Karin Helene L. Kristensen og Marlene Jåsund. De to 16-åringene fra Lillestrøm videregående er over seg av begeistring, og det før de har vært på sitt første foredrag.

– Naturfag er ganske morsomt, sier Marlene, for hun har nemlig tenkt til å bli lege.

– Du, jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal bli, det er derfor jeg går allmenn, for å holde mulighetene åpne, forklarer Karin Helene, og slår ut med armene.

– Men det er veldig fint å få vite hvordan det er her, og jeg er veldig imponert. Jeg kjenner noen som går på Blindern og har hørt mye positivt, sier Marlene.

Cola-fontener

– Jeg syns det har blitt snakket om mye interessant her i dag, og tror elevene har latt seg engasjere, sier Joni Lundberg, som studerer digitale medier og biomedisin.

Sammen med andre medstudenter har han fått oppgaven som guide for de yngre elevene.

– Jeg tror nok jeg hadde fått lyst til å studere her hvis jeg var dem, sier han, og forteller om cola-fontener og småeksplosjoner i kjemibygningen.

De tre ungdomsskoleelevene fra Belset har fått litt sans for det de har sett.

– Naturfag er gøy, men det er altfor tidlig å bestemme seg for hva vi eventuelt vil studere når den tiden kommer, sier Hanne, og ser bort på klassekameratene.

–Blindern er veldig stort, og det er vanskelig å finne fram her, men det er sikkert lettere når man blir bedre kjent, sier hun.

– Så er det litt kult at det er så mange butikker og kafeer her. Det har vi ikke på skolen vår, smiler Odd Martin.

Naturfag er gøy, men det er altfor tidlig å bestemme seg for hva vi vil studere

Hanne Klingenberg (13)

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse