Mat og drikke: Dagens drikkeanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen.

Gravet laks har vært en av mine favoritter å spise siden tidlig i ungdommen, og jeg vender stadig tilbake til denne retten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.08.2009 kl 10:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ANBEFALT: Løitens Mild Gourmet Til Fisk Og Skalldyr

Gjerne flere ganger gjennom året, og jeg drikker helhjertet mang en forskjelling drikk til. For meg er dette uformell festmat

— eller høytidelig hverdagsmat

— og jeg trives godt med et lignende spenn i drikkemuligheter.

Et selvsagt akkompagnement er en Simers Taffel, som er en kraftig krydret akevitt uten fatpreg og aroma. Lignende Danske eller Svenske akevitter er også mulige alternativer.

Jeg liker sågar en kjølig dill akevitt til.

Skulle dette være litt for sterke saker, kan et mildere alternativ være 57322 Løitens Mild Gourmet Til Fisk Og Skalldyr, Arcus, Norge. Kr 199,90/50 cl (BU).

Et leskende element

Til dette sterke er det også godt med et leskende element. Da er det ølen jeg gjerne sikter til. Når det serveres brennevin kan det gjerne serveres lettøl, ølets oppgave er her kun å leske, ikke å rense.

Det sørger brennevinet for. Men du kan fint servere øl helt alene.

Da må vi riktignok litt opp i kraft, smak og fylde. Får du tak i Egirs Rallar er dette et deilig, mørkt øl, som har frukt og smakskraft nok, og er nydelig om du også serverer skikkelig dansk rugbrød til.

Ellers er en fyldig og litt kraftigere lys lager eller pilsner også godt til dette.

Skal du ha skikkelig trøkk kan du vende deg mot en Belgisk Trippel, som fremdeles er lys og fruktig som pils, men med langt høyere alkohol og fylde.

Vinveien

Er du på vinvogna er det også flere muligheter. Jeg trives som regel godt med en variant av riesling. Den kan gjerne være tysk med godt skjult restsukker.

Gå for en variant av Trocken, de fremstår som tørre på grunn av høy syre. Det lille innslaget av sukker er perfekt til både laksens sødmefulle og lett salte smak, de sødmefulle potetene og en eventuell sennepssaus som også er både søt og sterk.

Et annet alternaiv som kan minne veldig om riesling, er en Portugisisk alvarinho, som også går bra her. 30453 Alvarinho Soalheiro Vinho Verde 2007, A.A. Ferreira, Vinho Verde, Portugal. Kr 177,80 (BU).

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse