ANNONSE
Annonse

Mat og vin:

Dagens vinanbefaling

ANBEFALT: Malbec 2008, Jean Bousquet, Argentina.

Vi starter året høyt oppe, på jakt etter aroma og friskhet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.01.2010 kl 09:30

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Julen er ubønnhørlig over for denne gang, også i Skomakergata. Et nytt år truer, forsetter skal overholdes, og noen skal sågar brytes.

Etter en måned med utskeielser, skal først og fremst kropp og bankkonto følges opp med et litt mer oppmerksomt øye. Magrere mat og rimeligere viner er derfor helt på sin plass.

Rustikk mat

Kjøttretten Victor åpner det nye året med, er ganske enkel og ikke for dyr

— men samtidig veldig god festmat.

Relativt rustikk som retten er, krever den ikke all verden av vinen. Jeg vil ha en ikke for kraftig vin med ung, fersk fruktighet kombinert med god friskhet og ikke for markerte tanniner.

Hav av muligheter

I havet av muligheter som kan fungere her, har jeg lyst til å begynne på topp

— rent geografisk.

Vinmarker i høyden er kjøligere enn vinmarker i lavlandet. Det sørger for en lengre vekst og modningsperiode for frukten, som igjen gir større aromakompleksitet og friskhet.

Det kan i prinsippet sammenlignes med våre eminente jordbær, som smaker mer fordi de får tid til å utvikle aroma og ikke bare sukker.

Opp i høyden

Et vinområde som nyter godt av en slik høyereliggende plassering, er Mendoza i Argentina. Høyden varierer mellom 500-1400 m.o.h., og en sier at gjennomsnittemperaturen synker med én grad per hundre meter. I store trekk et godt utgangspunkt for fin, frisk frukt.

Argentina har også adoptert en mindre fasjonabel fransk drue og selger den som om den var deres egen, Malbec.

Den gir i utgangspunktet mørke viner med kraftig tanninstruktur, men med dagens moderne vinfremstilling er det ikke noe problem å tone ned strukturen så den blir mer «munnvennlig».

10645 Malbec 2008, Jean Bousquet, Argentina. Kr 114,90 (Filialsortiment) er et godt eksempel. Frisk og saftig med en diskret, tørr fasthet i avslutningen er dette en god makker til skomakerens januarbiff.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse