ANNONSE
Annonse

Syrlig forsommer:

Dagens vinanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Han er også ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge.

Iblant kan det anbefales å bli høy på syre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Vi har grønne, friske smaker forsterket av høy syre. Denne deilige syren kommer både naturlig fra tomatene, og er tilført artisjokker og salsa verde under tilberedningen.

Salsaen understreker også de grønne aromaene, og rammer alt inn med behagelig olje og en pikant, men perifer smak av ansjos. Perfekt er det også med de friterte chipsene som gir en knasende og fet kontrast til alt det bløte, møre og friske.

Tapas?

Om dette er tapas eller kvalifiserer som en egen rett, er jeg jaggu ikke sikker på.

Retten fungerer fint på egen hånd, men det er nok litt unorsk å servere den i ensom majestet.

Ser du utfordringer her, er det verdt å vurdere den som et grønnsakstilbehør til sommerens grillede fisk eller lyse kjøtt. Uansett, denne retten er altfor god til å ikke lage!

Ung, slank og lett

Vinvalget bør reflektere det ukompliserte, friske og lette.

Vi vil ha en ung, slank og lett vin, aller helst hvit i fargen, og helt fri for eik og høy alkohol. Godt vil det også være med aromaer som spiller opp til alt det grønne og friske i retten.

Frisk, aromatisk og herbal er absolutt et godt utgangspunkt når vi leter etter en vin som kan takle de sursøte tomatene, den urtete og ansjosparfymerte sausen og de lett metalliske artisjokkene.

En Sauvignon Blanc fra nær og fjern kan gå bra, likeledes en Vinho Verde eller en annen frisk og lett vin fra de nordvestlige områdene av Den iberiske halvøy.

Gode viner av druene loureiro, godello, treixadura/trejadura eller verdejo er alle fine muligheter; for eksempel er 33468 Rueda 2007, Marques de Riscal, Rueda, Spania. Kr 99.90 fremdragende friskt og leskende følge.

Vinen er å finne i bestillingsutvalget, men allikevel tilgjengelig på en rekke polutsalg.

Cava-alternativet

Man kan også la seg lede videre på den spanske veien, til en enkel Fino eller Manzanilla.

En like enkel, ren og frisk Cava kan også gjøre dagen komplett. Et fransk alternativ som er enda enklere, og samtidig lettere tilgjengelig, er 30583 Domaine du Tariquet 2008, Côtes de Gascogne, Frankrike. Kr 96.90 (Distriktsutvalg).

Denne vil absolutt gjøre nytten en solfylt ettermiddag på terrassen, mens du småplukker grønnsaker og gløtter distré ut i forsommeren.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse