Vin til makrell: Dagens vinanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Han er også ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge.

En lett, frisk og smaksrik vin kler makrellen best.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.06.2009 kl 10:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ANBEFALT: Solar das Bouças 200, Solar das Bouças, Minho, Portugal.

Makrellen er et vakkert sommereventyr som kan nytes på flere måter. Fisken er uimotståelig når den er stekt i panne, servert med frisk rømmesaus som er kokt i pannen hvor makrellen nettopp ble stekt.

Ukas oppskrift er en lekker variasjon. I syltet tilstand er den fete delikatessen virkelig nydelig kompleks: fet og smaksrik fisk som friskes opp med skarp eddik, søte løk og spennende krydder. Kraftige inntrykk som balanseres ut i en frisk og lett variant av den berømte "salade nicoise".

I glasset bør makrellen normalt få følge av unge, friske og lette viner med lav alkohol. Aromaene bør være i den friske og kjølige stilen.

Eik har ingen ting å gjøre her, det vil kollidere med fisken selv og deretter kjennes som om noen leker hobbysløyd i munnhulen.

Smaksnøytrale viner kan fint "legge seg inn" uten å skape uro eller trøbbel, men sannsynligvis uten å løfte situasjonen ytterligere. Så en viss aromaintensitet i vinen bør det være, så lenge den følger grunnreglene nevnt tidligere.

Jeg vil på det sterkeste advare mot rødviner, både til makrell generelt og til salaten i oppskriften. Velger du rødt, er trøbbel det eneste jeg ser. Trøbbel i form av transmakende fisk og en bitter, metallisk salat.

En rosé kan du allikevel driste deg til å servere. Frisk og lav alkohol er nevnt, og da er definitivt en østerriksk Schilcher verdt å teste ut, men da skal du verdsette syre.

Det eneste du skal passe deg for, er eggene og artisjokkene som begge kan tørke ut vinens frukt og gjøre den metallisk, syrlig og bitter.

Et godt og tilgjengelig alternativ er 10218 Schilcher Klassik 2008, Langmann, Weststeiermark, Østerrike. Kr 114,- (Distriktssortiment)

Hvitvin vil allikevel være et tryggere valg. Det er flere viner som kan passe inn i beskrivelsen ovenfor, og for meg vil alltid Vinho Verde være blant førstevalgene til makrell.

I tillegg vil en enkel Vinho Verde fungere bra med salaten her også

— med en viss skepsis til eggene, som er vanskelige til vin nesten uansett.

Forrige ukes anbefaling, 43345 Solar das Bouças 200, Solar das Bouças, Minho, Portugal. Kr 100,- (BU), holder dermed fremdeles stand.

Vil du utforske ytterligere, er den friske, mineralske og florale 56410 Etna Bianco 2008, Murgo, Sicilia, Italia. Kr 119.90 (Hovedsortiment) også et godt følge til denne retten.

For meg ble det en ny og harmonisk samspiller til makrellen, og igjen har den gode sicilianeren vist sin allsidighet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse