Spansk vin til greske grønnsaker: Dagens vinanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

Sarte grønnsaksmaker krever hensynsfullt reisefølge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2009 kl 09:10

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ANBEFALT: Viña Farnadas Treixadura 2007, Pazo de Vieite, Spania.

Det lette, friske, smaksrike og knasende grønnsaksgarnityret kan nytes på flere måter. Som tilbehør til kjøtt, fisk eller fugl fungerer det supert. I så tilfelle bør man også ta hensyn til hovedråvaren, og ikke minst sausen, før man konkluderer med endelig vinvalg.

Nytes retten slik jeg gjorde, i ensom majestet, er det færre hensyn å ta. Her har vi lette, delikate smaker – friskt og pent! Da gjelder det å bevare de sarte, fine smakene av grønnsakene, og manøvrere utenom den litt skarpe marinaden.

Det er som vanlig flere veier til Rom, de fleste er hvite – og ikke så veldig krevende.

En veldig lettreist og behagelig rute gikk via et mindre kjent område i Spania, nemlig Ribeiro. Området ligger i Galicia, litt inn i landet for det mer kjente området Rias Baixas. Her lages det som regel friske, fruktige og aromatiske viner av druer typisk for regionen.

Disse vinene oversvømmer ikke akkurat markedet i Norge, men i fullsortimentslisten finner vi80075 Viña Farnadas Treixadura 2007, Pazo de Vieite, Spania. Kr 108,40 som legger seg perfekt inn med disse godt dresserte grønnsakene. Ingenting som kjører over, alt veldig rent, pent og harmonisk.

Her får grønnsaker være grønnsaker. Vinen bidrar med et floralt og friskt innslag, før den forlenger smakene og runder det hele nydelig av.

Men dettte er ikke det eneste vi kan friste med, her er det åpning for både hetere viner og sprudlende viner.

For eksempel kan en Fino eller Manzanilla Sherry sitte godt. En cava, eller en annen enkel og god musserende vin, kan også gjøre det utrolig lett å plukke grønt og sippe vin i mange timer – mens man venter på varmere tider.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse