Vin til sorbet: Dagens vinanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

En søt nektar gjør dessertopplevelsen komplett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.04.2009 kl 09:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ANBEFALT: Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2000, Disnókö, Tokaji, Ungarn

Victor har fokus på ananassorbeten i denne retten. For meg som stiller med drikkevarene, er det helt andre hensyn som kommer i første rekke.

Her dukker ananasen opp som et kjærkomment og friskt streif i en ellers tung, mektig og søt affære av en dessert.

Men misforstå meg rett! Både tung, mektig og søt kan være supert når det er så godt som her. Vi skal bare finne en like slagkraftig medspiller!

Duften av hasselnøtter slår mot deg fra tallerkenen, og ekspanderer videre i munnhulen når maten endelig treffer tungen. Det er som nevnt søtt, kraftig og relativt fett.

Vaniljekremen faller litt i samme kategori, men sørger for at det hele sklir raskt ned i magen. Munnhulen bevarer de kraftige inntrykkene, men heldigvis har vi en frisk og avkjølende sorbet som frisker opp mellom jekslene.

Her har kokken lagt lista for en dessertvin med god fylde, høy konsentrasjon, mye sukker – og rikelig med friskhet her også, for at kombinasjonene skal fungere.

I forhold til denne spesifikasjonen er Tokaji en naturlig vei å gå for undertegnede. I gode tilfeller får du da konsentrerte, nektarlignende og søte viner med stor aromakompleksitet, og med en balanse mellom syre og sukker du sjelden opplever i dessertviner. Ikke så ulikt desserten selv, slik den veksler mellom syrlig og søtt.

Ser vi bort fra raritetene fra Tokaji – Eszencia og Aszu Eszencia – har de søteste utgavene benevnelsen "6 Puttonyos". Det er nok litt for kraftig skyts å komme trekkende med her.

Vi går heller ett trinn ned i konsentrasjon og ekstrakt, til en "5 Puttonyos". En som har alt vi trenger, er 11684 Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2000, Disnókö, Tokaji, Ungarn. Kr 259,- (BU)

Denne er ikke så lett tilgjengelig, men i hovedsortimentet finner vi en nær slektning som fungerer nesten like bra: 7631 Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2005, The Royal Tokaji Wine Co, Tokaji, Ungarn. Kr 265,-

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse