ANNONSE
Annonse

Boblende fisketur:

Dagens vinanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. (FOTO: Paal Audestad)

Vi får napp med en musserende i glasset

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Det har blitt nevnt før i denne spalten: Supper er ikke det letteste å kombinere med vin. Suppens temperatur og konsistens gjør at vi drikker mindre.

Samtidig kan kald drikke oppleves som disharmonisk og spinkelt mot suppens varme. I tillegg fremheves gjerne de mindre positive sidene ved vinen

— som alkohol, tanniner og syre.

Derfor blir vi ofte tvunget til å tenke litt annerledes enn vi pleier når suppe serveres.

Men noen ganger er det likevel ganske enkelt. En elegant, fet, rik og kremet suppe sitter lenger i munnhulen, og er derfor grei å matche med vin. Dessuten bruker vi litt lengre tid på å spise en slik kraftig suppe. Dermed blir ikke varmeangrepet like påtrengende som for eksempel ved tynne buljonger.

Nok alkohol

Da kan vi begynne å trekke oppmerksomheten mot viner som i utgangspunktet ville gått bra med rike, fet fiskeretter. Vi trenger viner med nok alkohol til å takle fettet. Friskhet er også viktig for at totalen ikke skal bli for mektig og klumpete.

Videre er det et poeng at vinen ikke er for slank og lett, det kan fort blir en for stor kontrast til de fete, rike munnfullene som venter på skjeen.

For mange er det kanskje en sentralburgunder som lokker. Andre vil velge en moden Chablis av god kvalitet, mens andre igjen kan få lyst på en konsentrert og fyldig Riesling.

Mer futt og fest

Ønsker vi litt mer futt og fest, kan vi velge musserende vin

— som kan være formidabelt til fete fiskeretter, også i suppeform. Da kan det hele tilpasses den enkeltes lommebok, men det blir best om vinen har en bløt og kremet mousse/kullsyre.

Det finner vi i noen champagner og musserende viner som har hatt en kjølig annengangs gjæring på flaske, og i ofte i viner som har fått modne litt.

Et rimelig alternativ, litt utilgjengelig i bestillingslista, er 48366 Riesling Brut 1998, Koehler-Ruprecht, Pfalz Tyskland. Kr 168,70 som klarer brasene med sjarm. Denne modne vinen er utmerket som aperitiff, og glir videre til suppen med et brusende velbehag.

Vil du ha litt roligere sjø i glasset, gir 10499 Bourgogne Chardonnay Tradition Noble 2007 Vincent Girardin, Bourgogne Frankrike. Kr 149.90 (grunnsortiment) et frisk, kremet og harmonisk følge til suppen. Spesielt om du våger å servere den ved noe høyere temperatur enn vanlig, slik at den oppleves som litt fetere i glasset.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.