Mat og vin:

Dagens vinanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ole Martin er eksperten i TVNorge-programmet, "4-stjerners middag".

Om du ikke skyter ned rådyret selv, kan du i det minste sikte deg inn mot rett vin i høst.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Det møre rådyrkjøttet har en mild, god og tilgjengelig viltsmak. Stekt til perfeksjon, slik det er her, er det saftig og sødmefullt

— men også magert, så vinen bør ikke være av de tørreste.

Sødmen i sjyen er også en tydelig peker mot en fruktig og konsentrert vin, kanskje heller med god friskhet fremfor tørre tanniner.

Elegant og eksklusivt

Rådyr er jo

— som mye annet vilt

— elegant og eksklusivt. Det vitner også prisene om. Vinen som følger bør ideelt sett kunne skilte med noen av de samme superlativene, men her er det mange som synes totalen blir for dyr.

Da velger man kanskje å knipe litt på vinpengene når det allerede er brukt så mye på maten.

Synd, spør du meg, og helt uakseptabelt om du skyter dyret selv. Men det finnes løsninger for dem som ønsker rimeligere viner som samtidig treffer godt.

Fabelaktig pris

Slik denne retten er tilberedt, er Douro-dalen i Portugal et fornuftig sted å lete. Der kan en finne viner med kombinasjonen av konsentrert sødmefull frukt, friskhet og bløte tanniner.

På toppen av alt finnes det også eksempler som ikke koster all verden. Som for eksempel 45269 Fabelaktig 2007, Niepoort, Douro, Portugal. Kr 125,- (Hovedsortiment) som har en kombinasjon det er lett å like.

Spesielt om du er glad i fruktighet og kraft. Som bonus får du fabelen om ravnen og vinen på etiketten. "Fabelaktig" er den norske importørens navn på Fabelhaft-vinen, som er skapt av en portugiser med østerriksk kone.

Mange ganer vil nok også glede seg over de rimeligere Ripasso-vinene fra Veneto.

Kraftigere og rikere

En god representant for stilen er 55064 Palazzo della Torre 2005, Allegrini, Veneto, Italia. Kr 179.90 (BU) som er laget ved at deler av vinen gjæres umiddelbart, mens de resterende druene tørkes og tilsettes den allerede fermenterte vinen.

Slik starter en ny alkoholgjæring som resulterer i en kraftigere, rikere og fruktigere vin. Litt dyrere, men samtidig mer av alt

— og enda nærmere kjøttets eleganse.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...