Mat og vin: Dagens vinanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ole Martin er eksperten i TVNorge-programmet, "4-stjerners middag".

Om du ikke skyter ned rådyret selv, kan du i det minste sikte deg inn mot rett vin i høst.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ANBEFALT: Fabelaktig 2007, Niepoort, Douro, Portugal.

Det møre rådyrkjøttet har en mild, god og tilgjengelig viltsmak. Stekt til perfeksjon, slik det er her, er det saftig og sødmefullt

— men også magert, så vinen bør ikke være av de tørreste.

Sødmen i sjyen er også en tydelig peker mot en fruktig og konsentrert vin, kanskje heller med god friskhet fremfor tørre tanniner.

Elegant og eksklusivt

Rådyr er jo

— som mye annet vilt

— elegant og eksklusivt. Det vitner også prisene om. Vinen som følger bør ideelt sett kunne skilte med noen av de samme superlativene, men her er det mange som synes totalen blir for dyr.

Da velger man kanskje å knipe litt på vinpengene når det allerede er brukt så mye på maten.

Synd, spør du meg, og helt uakseptabelt om du skyter dyret selv. Men det finnes løsninger for dem som ønsker rimeligere viner som samtidig treffer godt.

Fabelaktig pris

Slik denne retten er tilberedt, er Douro-dalen i Portugal et fornuftig sted å lete. Der kan en finne viner med kombinasjonen av konsentrert sødmefull frukt, friskhet og bløte tanniner.

På toppen av alt finnes det også eksempler som ikke koster all verden. Som for eksempel 45269 Fabelaktig 2007, Niepoort, Douro, Portugal. Kr 125,- (Hovedsortiment) som har en kombinasjon det er lett å like.

Spesielt om du er glad i fruktighet og kraft. Som bonus får du fabelen om ravnen og vinen på etiketten. "Fabelaktig" er den norske importørens navn på Fabelhaft-vinen, som er skapt av en portugiser med østerriksk kone.

Mange ganer vil nok også glede seg over de rimeligere Ripasso-vinene fra Veneto.

Kraftigere og rikere

En god representant for stilen er 55064 Palazzo della Torre 2005, Allegrini, Veneto, Italia. Kr 179.90 (BU) som er laget ved at deler av vinen gjæres umiddelbart, mens de resterende druene tørkes og tilsettes den allerede fermenterte vinen.

Slik starter en ny alkoholgjæring som resulterer i en kraftigere, rikere og fruktigere vin. Litt dyrere, men samtidig mer av alt

— og enda nærmere kjøttets eleganse.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse