Frisk vin til fyldig suppe: Dagens vinanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

Hetvin blir aller best, men en hvit burgunder løfter også kikertsuppen til nye høyder.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ANBEFALT: Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2005, Vincent Girardin, Bourgogne, Frankrike.

Det er mye mat i Tom-Victors suppe. For det første gir kikertene og fløten en tung, kremet og heftig munnfølelse som sitter og sitter.

I tillegg kommer det deilige, salte flesket inn, og gjør at måltidet tar en animalsk vending. Munnhulen roper etter friskhet – men bare friskt blir for spinkelt.

Vi trenger en fylde og rikhet som kan matche den fyldige konsistensen fra suppen. En vin som minner om suppen selv i munnfølelse, kan legge seg inn og bli som en fortsettelse på suppens egen rikhet. Kombinert med friskhet kan det være en løsning.

Du kan strekke deg mot en rund og ikke for kraftig hvit burgunder som gjerne kombinerer lett kremet munnfølelse med friskhet. Litt fat kan dukke opp i disse vinene, men det burde ikke være så galt.

Det kan snarere tvert imot gå bra sammen med den kremede suppen og den litt nøtteaktige smaken av kikerter og ristet flesk. En hvit burgunder tåler også som regel litt høyere serveringstemperatur, uten at den faller igjennom og blir ufrisk og slapp.

Et enkelt alternativ er 45708 Bourgogne Couvent des Jacobins 2007, Louis Jadot, Bourgogne, Frankrike. Kr 149,90 (BU).

Men velger du en 10499 Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2005, Vincent Girardin, Bourgogne, Frankrike. Kr 146 (Grunnsortiment)

får du en vin som både er litt rimeligere og litt mer utviklet. Den gir en enda rikere munnfølelse som kler suppen godt.

Enda mer naturlig er det for meg å tenke hetvin til dette, selv om det gjerne krever litt tilvenning.

Forsøk gjerne en Amontillado Sherry, eller en Madeira av Sercial- eller Verdelho-typen. Da for vi litt høyere alkoholprosent, og en litt rundere og rikere munnfølelse som kler suppen godt.

Dette er viner som skal serveres ved kjølig romtemperatur. Dermed kommer de nærmere suppens egen temperatur, og blir slik sett mindre forstyrrende enn en kjøleskapskald hvitvin.

Går du den hete sti, er det ikke mange igjen i pollistene etter hvert, verken når det gjelder Sherry eller Madeira.

Gode produsenter av Amontillado er blant annet Argüeso, Fernando de Castilla, Valdivia og Valdespino. På Madeira er Barbeito en ukronet konge, selv om det også finnes andre hederlige alternativer i bestillingslisten.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse