Vin til maten:

Dagens vinanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ole Martin er eksperten i TVNorge-programmet, "4-stjerners middag".

Med riktig vin får kyllingen nye vinger.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.08.2009 kl 09:10

Ukas kyllingboller har en god, mild smak og en morsom mangesidighet i sin kombinasjon av lett, luftig, saftig og litt sprø konsistens.

Paneringen gjør jobben sin utmerket

— som en knasende kontrast som framhever hovedråvaren. Slik blir bollene løftet opp fra det helt ordinære til et spennende måltid.

På mange måter minner kyllingbollene om wallenbergare (svenske kjøttboller av kalvekjøttdeig, red.anm.), men de er langt mildere og mindre fete. Fettet får vi imidlertid tilført fra stuingen, og der ligger det også en rik sødme som vi må ta hensyn til.

Hvitvin fungerer

Milde inntrykk som dette bør kombineres med drikke som har tilsvarende mild, forsiktig smak. Her er det veldig enkelt å sette en lys lager/pilsner på bordet

— det vil tilfredsstille de fleste.

Selv om vi har en relativt kremet og fet stuing, er det ikke verre enn at et vanlig butikkøl kan rydde opp.

Det er ingenting som står i veien for å servere hvitviner heller. Vi trenger ikke å sikte høyest på skalaen, men kan oppnå harmoni med en enkel, middels fyldig vin

— gjerne med litt fedme som kan matche stuingen.

Jeg foretrekker en vin med moden, men kjølig fruktkarakter og god friskhet som kan lette opp i avslutningen.

Eksempler på viner som kan gå bra, er en enkel Grüner Veltliner, enkel og ueiket Chardonnay, Pinot Gris og Chenin Blanc.

Det røde valget

Selv rødvin er det lett å tilpasse til den milde maten, men pass på å finne en moden, sødmefull og bløt vin med god friskhet og en diskré tørrhet i finishen.

Den skal selvfølgelig ikke være for kraftig, det vil overkjøre maten. Et supertreff blant vinene jeg hadde med, var 10311 Etna Rosso 2007, Murgo, Sicilia, Italia. Kr 118,90 (Hovedsortiment) som viste seg å være likevektig i forhold til maten, og dertil sørget for et saftig og leskende etterspill.

Rett og slett deilig i all sin enkelhet.

Vinen er laget hovedsakelig på den lokale druen Nerello Mascalese, og den dyrkes godt oppe i høyden på Etna.

Kombinasjonen av moden frukt, frisk finish og fin fasthet gir den rette rundheten og saftigheten som fullender alle smakene og konsistensene på tallerkenen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon