Mat og vin: Dagens vinanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ole Martin er eksperten i TVNorge-programmet, "4-stjerners middag".

Lam, vilt eller storfe? Her er en vin som fikser det meste – samtidig som den er perfekt til ukas rett.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ANBEFALT: Le Fournas 2006, Domaine Sainte Croix, Languedoc-Roussillon,

Raffinert, elegant og utrolig forseggjort er vel en korrekt måte å oppsummere ukas lammerett på. I tillegg til et vellykket ytre har maten mye og veldig god smak.

Vi får herlig, saftig og kraftig lam med en fet jordskokkrem, godt bundet sammen av en konsentrert, mørk saus.

Sammen krever dette en vin med mye smak, godt med friskhet og en tanninstruktur som klarer å friske opp og klargjøre munnhulen for nye munnfuller.

God smaksintensitet i vinen er viktig fordi den ellers lett kan bli slått ut av de gode, rike smakene på tallerkenen. Generelt sett er dette en god pekepinn om hva slags kvaliteter høstens lammeviner bør ha.

Liten, stor vin

I Vinmonopolets julislipp var fokuset på viner fra Sør-Frankrike

— og noen av dem kom kanskje litt skeivt ut midt på sommeren da vi gjerne velger lettere rødviner eller rosé til grillmaten. Nå i høst kommer de derimot til sin rett!

En av slippets viner som virkelig våkner til live i disse dager, er 51295 Le Fournas 2006, Domaine Sainte Croix, Languedoc-Roussillon, Frankrike. Kr 123.90 (Hovedsortiment) som er et feiende flott, rimelig alternativ både til denne retten og til det meste av lammesteker og lignende høsten har å by på.

Selv vilt og kraftige gryter av storfekjøtt er mat for denne saftige, lille, store vinen.

Vinen er økologisk fremstilt og laget av de lokale druene Carignan, Grenache og Syrah med et lite innslag av Mourvedre.

Den er ikke lagret på fat og er i så måte en ren, fruktig og frisk opplevelse med overraskende fylde og frukt til prisen. Her får vi en fast, saftig og lang ettersmak, og de 14 alkoholprosentene er veldig godt integrert.

Til måltidet tar vinen tak der det trengs. Smaksintensiteten matcher maten godt, syren frisker opp, og tanniner og alkohol rydder opp i fett og krem og etterlater munnhulen saftig, leskende og full av forventning til alle høstens smaksopplevelser.

Et skikkelig kanonkjøp til den norske mathøsten!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse