ANNONSE
Annonse

Riktig med Rioja:

Dagens vinanbefaling

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Han er også ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge.

Vinen er moden nok – er du?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Denne uka serveres vi en vårlig og ganske lett gryterett, på tross av det litt kraftige og fete lammet. At helheten ikke framstår som tung, har med sausen og grønnsakene å gjøre.

Sausen er lett og rund i konsistensen, og innslaget av tomat gjør den syrligere, slik at lammefettet får en nødvendig opprensing.

Grønnsaker er det mye av her, de gir et veldig lett og friskt, men samtidig sødmefullt inntrykk.

Grønnsakmengden gjør også at det blir færre munnfuller med kjøtt. En vin med bløt struktur er da et godt utgangspunkt, men det er allikevel veldig viktig at vinen vi velger har den rette konsentrasjonen og fylden for ikke å ramle sammen.

Smaksrikt

Tross lettheten er det også vekt, konsentrasjon og smaksrikhet i lammenavarinen, og det fordrer en viss kraft av vinen.

En vin som fungerer bra, men er litt i rikeste laget, er 3435 Vina Ardanza Reserva 2000, la Rioja Alta, Rioja, Spania. Kr 219,90 (Fullsortiment).

Vinen rykker helt opp i høysetet sammen med denne maten. Det er en flott likhet i konsistens mellom saus og vin:

Begge er runde og sødmefulle samtidig som de er friske og leskende. Sammen forlenger de hverandres smak langt inn i neste munnfull. Aromamessig fungerer vinen nydelig med kjøttet, og tilfører en god, frisk og saftig ettersmak.

Tradisjonell Rioja

Vinen er en tradisjonell Rioja Reserva, med hovedvekt av druen Tempranillo. Lagret tre år på fat, og videre på flaske fram til lansering. Så her snakker vi fine, utviklede aromaer i en fullmoden vin.

Aromaene trekker mot søte røde bær og kirsebær, og det er også "brune" aromaer av skogbunn, lær, krydder og tobakk.

Vinen har fløyelsmyke tanniner og struktur med en fin, frisk finnish. En fin mulighet for alle som vil smake en god, tradisjonelt laget Rioja.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse