Fergie: Dama musikkpolitiet hater

UFORKLARLIG: Norske musikkjournalister forstår ikke Fergies brede appell, og bruker ord som "ekkel", "vulgær" og "talentløs" for å beskrive henne. Men Fergie er likevel den amerikanske drømmen, hun har gått fra å være blakk junkie til søkkrik superstjerne. (Foto: Universal)

Fergie har solgt millioner av plater og er en av USAs mest omtalte og ettertraktede kjendiser. I Norge får det musikkjournalister til å klø seg i hodet.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
De beskriver sangerinnen som "stygg", "talentløs" og "knapt en fotnote i musikkhistorien". Likevel er hun nå kåret til verdens stiligste stjerne av bladet People.

— Det forstår jeg bare ikke. Jeg synes hun er en slags fattigmanns-Gwen Stefani. Hun er verken nyskapende eller stilig, og musikken hennes er fantasiløs. Men det verste er kanskje at hun er dørgende kjedelig, mener musikkjournalist Marta Breen.

Bruker kroppen

Hun er ikke alene om å gjespe høylytt over Stacy "Fergie" Ferguson (34), det kvinnelige alibiet til gruppa Black Eyed Peas. Soloplaten hennes, "The Dutchess", ble slaktet i norske aviser.

Men hun skapte også forargelse da hun og Black Eyed Peas slapp singelen "My Humps", hvor hun stolt erklærer at hun bruker kroppen sin for å få menn til kjøpe smykker og designerklær til henne.

Fergie ble beskyldt for å sette kvinnesaken 50 år tilbake i tid. Selv trakk hun på skuldrene, og forsvarte seg med at "My humps" bare var en uskyldig poplåt.

Tisset på seg

Skandale ble det også da hun tisset på seg på scenen, og bilder av henne med en stor våt flekk foran på buksa gikk verden rundt.

— Jeg mener, hva er det? Det er jo bare ekkelt! sier Dagbladets Sigrid Hvidsten, som i sin tid ga "The Dutchess" en ener, og mente at "ondskapen har silikonpupper".

— Jeg aner ikke hvorfor de elsker henne over dammen. Men det er ikke umulig at det kan ha noe å gjøre med at hun er hvit, det gir henne en ganske unik posisjon. Den eneste konkurrenten hennes er Gwen Stefani. Og hun slo seg opp som en slags Mariah Carey med en fetisj for "bling". Men det var jo før finanskrisen, påpeker hun.

Monsterhits

Låter som "Fergalicious" (om hennes egen, smekre kropp og hvordan alle gutta digger henne), "Glamorous" (om livet på førsteklasse) og "Big Girls Don't Cry" (om hvordan hun må forlate kjæresten for å bli superstjerne) ble alle monsterhits, lastet ned millioner av ganger, og spilt i hjel på MTV.

Hun ble også Grammy-nominert i kategorien beste kvinnelige popvokalist. I USA.

Det kan jo tenkes at Grammy-juryen bare mente hun lagde låter det svinger av, men Fergie har en annen fordel også. Hun er den amerikanske drømmen.

Popstjernen vokste opp i California, og som så mange andre californiske barn ble hun skyflet rundt på ymse auditions med et håp om at hun skulle slå igjennom som skuespiller.

Som niåring ble hun plukket ut til å være en del av ensemblet på "Kids Incorporated". Programmet var en etterligning av "Mickey Mouse Club", og Fergie sang coverversjoner av hits sammen med de andre ungene.

Dopavhengig

Da hun ble eldre, forsøkte hun seg som sangerinne med gruppa Wild Orchids, men etter to mislykkede utgivelser fikk de sparken av plateselskapet.

Som avdankede barnestjerner flest, gikk også Fergie ned i kjelleren og begynte å dope seg heftig. Nattklubb-besøk krydret med ecstasy utviklet seg raskt til en solid avhengighet av crystal meth.

— Til slutt gjorde jeg ikke noe annet enn å ta meth, og pengene tok slutt. Jeg fikk også vrangforestillinger, og var på et tidspunkt overbevist om at FBI-agenter stod utenfor huset mitt og skulle ta meg. I et øyeblikks klarsyn sa jeg til meg selv at "OK, gå ut nå. Hvis det ikke er noen der, så skyldes det dopen", fortalte hun til Time.

Heldigvis for Fergie så var det dopen, og etterpå sjekket hun inn på avrusning. Deretter ble hun plukket opp av Black Eyed Peas, og resten er historie. I dag er hun gift med TV-kjekkasen Josh Duhamel (fra TV-serien Las Vegas) og stiller opp i "hjemme hos"-reportasjer i stuerene tabloider.

Til Quart

Til sommeren står hun på scenen på Quart-festivalen for å promotere det nye albumet "The. E.N.D" sammen med Black Eyed Peas. Sistnevnte slippes 8. juni, til glede for… hvem egentlig?

— Kids. Folk som liker partyrap. De som hører på listepop, oppsummerer Sigrid Hvidsten.

Og noen millioner amerikanere, selvsagt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse