– Dårlig hjelp til trafikkskadde

- Midler fra Extra-spillet skal brukes for å forske videre på trafikkskadde, sier Anne-Kari Holm i Helse og Rehabilitering.(Foto: Helse og Rehabilitering)

Under halvparten av de som har vært i alvorlige trafikkulykker, kommer tilbake i full jobb. Behandlingstilbudet varierer svært mye.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.04.2008 kl 12:28

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
ULLEVÅL: Det viser en undersøkelse utført av fysioterapeut og forsker Helene L. Søberg ved Ullevål universitetssykehus.

Hun har fulgt mer enn 100 personer fra 72 kommuner som har vært utsatt for alvorlige ulykker og sjekket hvordan de har klart seg de to første årene. De fleste skadde var unge under 35 år, mange var foreldre til små barn.

– 43 prosent av de som blir hardt skadd er tilbake i full jobb to år etter ulykken. Åtte prosent er uføretrygdet, og om lag halvparten er helt eller delvis sykemeldt, sier Søberg.

Mange unge

Søberg mener mange får for lite hjelp når de blir skrevet ut av sykehuset, og at rehabiliteringen ikke fungerer godt nok.

– Fysioterapi er oftest det eneste hjelpetilbudet til de som er hardt skadd i trafikkulykker. Fysisk opptrening etter ulykken er viktig for dem, men mange sliter også med vanskelige følelser og kan få problemer med forholdet til barn og ektefelle eller samboer.

Det er svært få kommuner som tar tak i disse problemene og kartlegger hva som skal til for å bedre livskvaliteten til de trafikkskadde.

– Hjelpetilbudet i kommunene er for dårlig. Bare de heldigste får et rehabiliteringstilbud som er tilpasset helheten i deres egne behov.

Søberg påpeker også at mange mangler oversikt over hva slag rettigheter de har og hvor de skal henvende seg for å få mer hjelp.

– Den enkelte blir overlatt mye til seg selv etter sykehusoppholdet. De som kommer fortest tilbake til jobb igjen, er de som til tross for fysiske og følelsesmessige plager klarer å holde på det sosiale livet med familie, venner og naboer, sier hun.

Extra-hjelp

Forskningsprosjektet er støttet med midler fra Extra-spillet, som drives av stiftelsen Helse og Rehabilitering.

– Minst 12 000 mennesker skades i trafikken hvert år, mange av dem alvorlig. Likevel er det første gang noen har fulgt utviklingen til hardt skadde over så lang tid, sier generalsekretær Anne-Kari Holm i Helse og Rehabilitering.

Forskningsprosjektet blir nå videreført i tre år til.

– Forskningen er nødvendig for å dokumentere hva slags behandlingstilbud hardt skadde personer trenger for å komme tilbake i jobb og til et sosialt liv, sier Anne-Kari Holm.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse