Dårligst på kondom - best på klamydia

Rfsu er klar i sin oppfordring: Tre den på og nyt! Nordmenn er dårligst i Norden på å bruke kondom, noe den idelle stiftelsen nå gjerne vil gjøre noe med. Foto: Foto: Clipart

Mørk statistikk gjør at de fleste av oss burde prioritere å feire neste helgs «Sex Hour».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.06.2012 kl 14:21

OSLO: Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at nordmenn er dårligst i Norden på å bruke kondom. Til gjengjeld viser den mørke statistikken at vi er langt bedre på å bli smittet av klamydia - naturlig nok, kanskje.

Hele 22.530 tilfeller av den seksuelt overførbare sykdommen ble påvist i fjor.

Det ønsker Rfsu å endre på. Derfor inviterer de deg til å «tre den på» i forbindelse med arrangementet Sex Hour, som går av stabelen på årets lyseste dag, 21. juni.

LES OGSÅ: Over 18 og glad i sex? Da er dette drømmejobben for deg!

God sex viktig for helsa

- God sex er viktig for god helse. Først og fremst for den enkelte, men også for samfunnet som helhet når vi i begrepet «god sex» også legger vekt på trygg og sikker sex. 21. juni er årets lyseste dag, så vår oppfordring er egentlig såre enkel: Tre på og nyt, og la det gjerne vare hele helgen igjennom, sier Sidsel Kløw i Rfsu.

I undersøkelsen Sex og kondom og sånn som er Nordens største sex- og kondomundersøkelse og gjennomføres hvert andre år, oppgir 62 prosent av nordmenn i aldersgruppen 20-35 år at de ikke brukte kondom sist de hadde sex med en ny partner.

Det er langt flere enn Sverige (51 prosent) Danmark (49 prosent) og Finland (48 prosent).

LES OGSÅ: Oppfordrer til én times sex

Slå på lyset

Også Folkehelseinstituttet som regner med at 1 av 20 seksuelt aktive unge til en hver tid er bærere av klamydia, anbefaler nå flere å bruke kondom for å forebygge smitte.

Rfsu er en ideell stiftelse, som i snart 80 år har drevet med opplysningsarbeid om sikker sex. Hele overskuddet fra salget av Rfsus produkter går til informasjons- og opplysningsarbeid både i Norge og internasjonalt.

Sex Hour er en del av deres ideelle opplysningsarbeid som handler mer om å oppfordre til trygg kos og hygge enn å tegne skremselsbilder. Ideen til Sex Hour har de fått fra Earth Hour der folk over hele verden skrur av lyset i én time for å rette oppmerksomhet mot energiforbruk og klimaspørsmål.

- Under Sex Hour kan man velge fritt om man vil ha lyset av eller på, og gjør egentlig litt som man vil - så lenge man er grei og snill. Men vi oppfordrer til å tre den på for å kunne fortelle om viktigheten av sikker sex - og det aller tryggeste prevensjonsmiddelet er kondom, sier Kløw.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon