Dårligst på kondom - best på klamydia

Rfsu er klar i sin oppfordring: Tre den på og nyt! Nordmenn er dårligst i Norden på å bruke kondom, noe den idelle stiftelsen nå gjerne vil gjøre noe med. FOTO: Foto: Clipart

Mørk statistikk gjør at de fleste av oss burde prioritere å feire neste helgs «Sex Hour».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.06.2012 kl 14:21

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at nordmenn er dårligst i Norden på å bruke kondom. Til gjengjeld viser den mørke statistikken at vi er langt bedre på å bli smittet av klamydia - naturlig nok, kanskje.

Hele 22.530 tilfeller av den seksuelt overførbare sykdommen ble påvist i fjor.

Det ønsker Rfsu å endre på. Derfor inviterer de deg til å «tre den på» i forbindelse med arrangementet Sex Hour, som går av stabelen på årets lyseste dag, 21. juni.

LES OGSÅ: Over 18 og glad i sex? Da er dette drømmejobben for deg!

God sex viktig for helsa

- God sex er viktig for god helse. Først og fremst for den enkelte, men også for samfunnet som helhet når vi i begrepet «god sex» også legger vekt på trygg og sikker sex. 21. juni er årets lyseste dag, så vår oppfordring er egentlig såre enkel: Tre på og nyt, og la det gjerne vare hele helgen igjennom, sier Sidsel Kløw i Rfsu.

I undersøkelsen Sex og kondom og sånn som er Nordens største sex- og kondomundersøkelse og gjennomføres hvert andre år, oppgir 62 prosent av nordmenn i aldersgruppen 20-35 år at de ikke brukte kondom sist de hadde sex med en ny partner.

Det er langt flere enn Sverige (51 prosent) Danmark (49 prosent) og Finland (48 prosent).

LES OGSÅ: Oppfordrer til én times sex

Slå på lyset

Også Folkehelseinstituttet som regner med at 1 av 20 seksuelt aktive unge til en hver tid er bærere av klamydia, anbefaler nå flere å bruke kondom for å forebygge smitte.

Rfsu er en ideell stiftelse, som i snart 80 år har drevet med opplysningsarbeid om sikker sex. Hele overskuddet fra salget av Rfsus produkter går til informasjons- og opplysningsarbeid både i Norge og internasjonalt.

Sex Hour er en del av deres ideelle opplysningsarbeid som handler mer om å oppfordre til trygg kos og hygge enn å tegne skremselsbilder. Ideen til Sex Hour har de fått fra Earth Hour der folk over hele verden skrur av lyset i én time for å rette oppmerksomhet mot energiforbruk og klimaspørsmål.

- Under Sex Hour kan man velge fritt om man vil ha lyset av eller på, og gjør egentlig litt som man vil - så lenge man er grei og snill. Men vi oppfordrer til å tre den på for å kunne fortelle om viktigheten av sikker sex - og det aller tryggeste prevensjonsmiddelet er kondom, sier Kløw.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse