Magiske og sterke inntrykk: De beste India-opplevelsene

DUKKERT: En elefant tar et bad på Andamanøyene, som ligger i underkant av hundre mil fra det indiske fastlandet.

- India er et land hvor det er lett å reise rundt, mener den bokaktuelle fotografen Johnny Haglund.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

LEKELYST: Med Mune kloster i bakgrunnen leker to unge munkestudenter seg i morgenlyset høyt oppe i Zanskars fjellverden.

Se bildet større

DZO: I Zanskars hovedstad Padum forbereder folk seg på nok en vinter, mens en dzo (blanding av vanlig kveg og yak) følger med.

Se bildet større

STRENGT: Jainaenes frelseprosess krever overholdelse av en rekke bud, blant annet å ikke skade noe levende vesen. Derfor går mange jainaer med bind foran munnen, slik at insekter ikke skal fly inn i gapet og dø.

Se bildet større

TOGFERIE: På toget mellom Jodhpur og Jaipur sitter denne sikhen og lar tankene fly mens toget farer gjennom landskapet.

Se bildet større

VÅT FERIE: Ikke alle velger å oppsøke et av verdens våteste steder når de reiser på ferie, men Meghalaya i India med 11, 87 meter nedbør i året er et av stedene fotograf Johnny Haglund anbefaler.

— Turister i India reiser gjerne til de samme, klassiske reisemålene. Og de kan definitivt være verdt et besøk. Men India har så mye mer å by på, sier fotograf Johnny Haglund.

Han er aktuell med boka "Magiske India", der han presenterer bilder fra steder som sjelden oppsøkes av turister. Steder som likevel er verdt et besøk.

— Det beste med å reise i India er at en aldri vet hva som venter en. Jeg legger alltid opp en reiserute, men de spennende sakene finnes ofte mellom de planlagte stoppestedene.

— I India kan man finne de merkeligste folk og opplevelser rundt neste sving, sier han, og understreker at alle stedene i boka er fullt mulige å reise til for folk flest.

Kultursjokk

Haglunds første møte med India ble imidlertid litt for sterkt.

— Jeg reiste dit på min første ordentlige store reise i 1988, og var ikke godt nok forberedt på hva som ventet meg. Jeg ble satt ut av alle inntrykkene, og i tillegg fikk jeg magesyke. Etter noen uker reiste jeg hjem. Men noe dro meg tilbake på en tur nummer to, og siden da har jeg vært hekta, forteller han.

Etter å ha besøkt India så godt som hvert år siden 1988, har Haglund rukket å fotografere seg gjennom store deler av landet.

I boka har bilder fra blant annet Jaisalmer, Palitana, Tirumala, Meghalaya, Apatani, Kolkata og Andamøyene fått plass. Favoritten er høyfjellsørkenen Zanskar.

— For meg er det paradis, sier Haglund.

På tross av de eksotiske omgivelsene, mener han India er et land hvor det er lett å reise rundt.

— Folk er hjelpsomme og hyggelige, og landet er trygt. Det er liten sjanse for å bli utsatt for ran eller overfall, sier han.

Alternative reisemål

Fotograf Johnny Haglunds tips til de beste India-opplevelsene:

Zanskar i Ladakh

— Zanskar er et karrig, isolert og iskaldt område som ligger høyt oppe i Nord-Indias fjellverden. For meg er dette kanskje det fineste stedet i hele verden. Høyfjellsørkenen har en helt spesiell atmosfære med tørr luft og knallblå himmel.

Andamanøyene

— Nordmenn vil gjerne til et sted med tropisk klima når de skal på ferie. På Andamanøyene får du i tillegg mye mer. Øyene ligger hundre mil fra det indiske fastlandet, men har likevel den kaotiske indiske atmosfæren, samtidig som det er et nærmest uberørt paradis.

Kashmir

Kashmir er utrolig vakkert, og spennende fordi det med sine muslimske tradisjoner kan tilby en helt annen kultur enn resten av India. Ifølge en jeg kjenner der nede, er området nå tryggere enn på lenge, men sjekk før du reiser hvordan situasjonen er.

Meghalaya

— I Meghalaya nordøst i India ligger verdens våteste sted, Cherrapunji. Det er kanskje ikke så vanlig å dra på ferie til et regnfullt område, men jeg synes det er fascinerende å se hvordan folk lever i dette klimaet. Dette er et helt annerledes India, og et sted hvor du sjelden vil treffe folk fra vår del av verden.

Sunderbans

— Sunderbans er et sumplandskap ved munningen av Gangeselven. Der finner du en enorm labyrint av øyer og mangroveskoger, og mange små fiskerlandsbyer. En fin tur å kombinere med et besøk i Kolkata.

Manali

— Manali er en liten by ved foten av fjellene i Kullu-dalen. Byen er et fint utgangspunkt for fotturer i Himalaya.

Kaziranga

— I Nordøst-India er det ikke så mange turister, men denne delen av landet fortjener flere. Et av stedene som er verdt et besøk, er Kaziranga nasjonalpark med sine mange ville dyr.

Vagabond-redaktørens favoritter:

Redaktør i Vagabond, Helge Baardseth, anbefaler også varmt en tur til stekende indiasol.

— India er kanskje det landet i verden hvor en finner mest. Landet er enormt og variasjonene er store, forklarer han.

Han peker ut tre steder som sine favoritter.

— Kullu Valley er en fantastisk frodig dal som fører opp til den tibetanske høysletten, slik at du får oppleve ulike typer natur på samme reise. Stedet er veldig populært blant fotturister, sier Baardseth.

Øde strand

Er du ute etter strandliv, anbefaler Baardseth Goa.

— De fineste strendene finnes i Kerala, men jeg holder likevel en knapp på Goa fordi det er så lett tilgjengelig med charter- eller rutefly. Vil en velge noe annet enn turister flest, kan en reise opp til Mandrem Beach, der er en så å si alene, tipser han.

Baardseths tredje anbefaling er Kolkata.

— Mange snakker om Kolkata som et sted med fattigdom og elendighet. Men dette er også på mange måter den intellektuelle hovedstaden i India. Min yndlingsgate er College Street, med bokhandlere i første etasje og kafeer i andre, og der du kan se den intellektuelle eliten ta en kaffe over en bok, forteller han.

— Ja, og så må jeg få anbefale ett sted til: Rajasthan med sine sanddyner og spennende historie, legger han til.

— Vent litt, kan jeg få anbefale enda et sted?

Bildene fra India tar aldri slutt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse