De fikk utdelt en dorull i uka

Torshovparken. FOTO: Oslobilder (ukjent)

Onsdag var dorull-dag, hvor vaktmesteren delte ut én ukentlig dorull til hver familie.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.11.2017 kl 08:31

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

TORSHOV: Torshovbyen ble bygget i 20-åra i Oslo, kommunen hadde kjøpt tomt fra gården Torshov.

Torshovbyen ble oppført for Kristiania kommune 1917-1925. Med 1762 leiligheter og en storslått byplan med barokke forbilder, var Torshovbyen det største og fineste komplekset med leiegårder for arbeiderklassen som kommunen bygget. De fleste leilighetene hadde to rom og kjøkken, noe som var romslig i en tid da arbeiderfamilier flest måtte ta til takke med ett rom, fra lokalhistoriewiki.no.

Dorull-dag

Terje Børjesson fra området mimrer tilbake, og deler med lokalavisas lesere:

– Ikke tull, tenkte jeg – men når jeg begynte å lese om dette gigantprosjektet som fikk navnet Torshovbyen, forsto jeg at det faktisk var tilfelle. Onsdag var dorull-dag, hvor vaktmesteren delte ut én ukentlig dorull til hver familie, og den var inkludert i husleia.

Større familier som trengte mer, måtte betale ekstra.

– Og det var jo stort sett bare barnefamilier som fikk lov å flytte inn i disse hypermoderne leilighetene med vannklosett. Kommunen tok rett og slett ikke sjansen på at beboere som kom flyttende fra for eksempel Vika, hvor det bare var utedoer, skulle fortsette å bruke avispapir og andre ting som ville tette kloakken.

Hygiene

Hygiene var i det hele tatt et nøkkelord i ”den nye byen i byen” – den som flyttet inn i Torshovbyen, måtte vise frem godkjent utøysattest som bekreftet at familiemedlemmer, klær og møbler var frie for veggdyr og lus – som en kuriositet kan det nevnes at nyinnflyttede helt frem mot 80-tallet, fikk besøk av vaktmesteren som forlangte en sånn attest.

Fra vugge til grav

Det var arkitekt Harald Hals, som hadde ansvaret for utbyggingen, mente at dette skulle være et sted hvor folk levde fra vugge til graven. Derfor ble det planlagt fødeklinikk, kino, forretninger, store grøntområder, kino, Kristiania kommune innførte dette når Torshovbyen sto ferdig til innflytting, og Torshovbyen sto ferdig 1927.

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse