Deltok i ulovlig aksjon

Vetle Håkon Hove Andersen (til venstre) og Eirin Spjelkavik deltok i den ulovlig aksjonen mandag. FOTO: Foto: Natur og ungdom

Mandag aksjonerte Natur og ungdom mot de planlagte prøveboringene på Engebøfjellet i Sogn og Fjordane. To av disse er fra vår bydel.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.02.2016 kl 19:03

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

De omstridte planene om åpen rutilgruve fra Engebøfjellet og dumping av 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden har møtt voldsomme protester.

Vetle Håkon Hove Andersen og Eirin Spjelkavik fra Bydel Nordre Aker var blant de som deltok i den ulovlige aksjonen, skriver Natur og ungdom i en pressemelding.

De var to av fire aksjonister som tidlig mandag morgen lenket seg fast til anleggsmaskiner på Engebøfjellet i Vevring. Andersen forsvarer den ulovlige aksjonen.

– Jeg mener vi hadde en god aksjon i dag. Å risikere å bli arrestert og bøtelagt er et stort skritt å ta, men det føles helt riktig i denne saken. Ikke-voldelig sivil ulydighet har vært viktig historisk, og hører hjemme i et demokrati. Jeg mener at å aksjonere med fredelige, ulovlige aksjoner er et mye mindre lovbrudd enn den planlagte miljøkriminaliteten gruvedumping i fjorder er, sier Andersen.

Aksjonene på Engebøfjellet begynte tirsdag 2. februar, og aksjonister har blokkert anleggsarbeidet hver dag siden. Etter arrestasjon har også aksjonistene fått bøter på 10 000 kroner og ferdselsforbud, og kan ikke komme nærmere enn 150 meter fra Engebøfjellet og anleggsområdet.

Dette ferdselsforbudet varer til første mai. Spjelkavik mener at boten og ferdselsforbudet er et forsøk på å skremme andre fra å aksjonere. Aksjonistene kan love at de ikke er i nærheten av å gi opp kampen ennå.

– At politiet starter med å gi en så stor bot på første aksjonen og ferdselsforbud som varer en måned lengre enn selve prøveboringene er nesten latterlig. Det virker som de prøver å skremme flere fra å aksjonere, men heldigvis fortsetter folk å komme til. Med den fantastiske støtten vi har fått fra dem som bor i Vevring føles det helt riktig å fortsette så lenge som trengs. Vi kommer aldri til å gi opp kampen for Førdefjorden, og folk vil aksjonere så lenge som det er nødvendig, sier Spjelkavik.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse