Turveien fra Nydalen til Kjelsås: Den nye grusen ble ikke gruset

I GRUS: Turveien mellom Nøklevann og Mariholtet i Østmarka (til venstre) var ikke helt i vater etter forrige ukes nedbør. Den nye grusveien ved Akerselva (til høyre) tok liten skade av været. FOTO: TRINE DAHL-JOHANSEN/KRISTIN TUFTE HAGA

Store nedbørsmengder forrige uke satte mange og mye ut av spill. Blant annet ble mange turveier ødelagt av det kraftige regnet. Men den nye grusveien fra Nydalen til Kjelsås besto testen med glans.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS/NYDALEN: Regnværet skapte litt av et kaos både i Oslo sentrum og langt opp i Maridalen i forrige uke!

Kamp mot asfaltering

Det ble en kamp, for noen måneder siden, om å beholde grusen på turveien fra Kjelsås til Nydalen. Kommunen ville nemlig asfaltere, også av vedlikeholdsgrunner.

Men hvorfor asfalt? spurte Nordre Aker Budstikke, da planene ble kjent.

– Det har vært veldig mye vedlikehold med denne strekningen fra Kjelsås til Nydalen. Ved mye nedbør sklir grusen ut. Derfor blir den nå asfaltert, sa Bratteberget i informasjonsavdelingen til Bymiljøetaten, i juni.

Store protester

Planene skapte store protester fra folk som bruker denne strekningen fra Kjelsås til Nydalen, langs Akerselva. Enten for spaserturer og trening, Ellers så er også strekket jobbvei for mange, gjerne på sykkel.

LES OGSÅ: – Bygg turvei på begge sider av Akerselva!

Til slutt grep byråd for miljø- og samferdsel, Guri Melby (V) inn, og stoppet asfaltplanene. I stedet fikk veien en «grus-makeover».

Fremkommelighet og vedlikehold

– Bymiljøetaten har gjort en vurdering på et faglig grunnlag der de har lagt fremkommelighet og vedlikehold til grunn. Nå sier jeg at det er viktigere å ta hensyn til naturopplevelsen på denne turveien, og da er helt klart grus best, sa Melby før sommeren.

Se bildet større

ØDELAGT: Flere turveier i Østmarka ble totalt ødelagt av de store vannmengdene som dalte ned tidligere i forrige uke. FOTO: TRINE DAHL-JOHANSEN

Men nå er jo strekningen et kommunalt bevis på at grus også kan fungere godt gjennom mange kraftige nedbørsdager, som det var i forrige uke. Flere turveier, blant annet denne på Kjelsås, ble ødelagt av nedbør og bekker som nærmest ble til elver.

I Østmarka var det spesielt ille, der flere Marka-boere ble isolert, skriver Nordstrands Blad. Bymiljøetaten uttaler at de aldri har opplevd liknende skader.

Men regnet skadet ikke den nye grusen fra Kjelsås til Nydalen.

– Ny og topp stand

– Det kan ha noe med at denne grusveien er ny og nettopp lagt og således i topp stand, mener Alise Davidsen, kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten.

LES OGSÅ: Denne butikken stenger på Storo. Se hva som kommer istedenfor

Se bildet større

TURVEI: Fortsatt fint langs Akerselva. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

– Grøftene er nylig vedlikeholdt og det er bygd nye overløp ut i elva. Vannet har dermed rent av grusveien og ned i grøftene i stede for å følge grusveien slik som vannet har gjort enkelte andre steder, legger Davidsen til.

Så grusen ble likevel ikke gruset, men det ble altså asfalten.

Historikk: Asfaltprotesten startet med stenging uten varsel

Se bildet større

SKIKKELIG ARBEID: De visste tydeligvis godt hva de gjorde, teamet som la nytt grusdekke på turveien ved Akerselva. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse