Den populære badeplassen bader i skygge - hvorfor?

Høye trær ved Brekkedammen, og dertil mindre sol. FOTO: PRIVAT

Det er veldig høye trær rundt badeplassen ved Brekkedammen, og derfor blir sola fort borte bak tretoppene. Hvorfor topper ikke kommunen?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.09.2016 kl 10:39

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: For en stund siden fikk Nordre Aker Budstikke følgende mail fra en leser.

– I går var jeg med min familie på Stilla (journ. anm. Brekkedammen) for å slappe av og spise en enkel middag på gressplenen ved demningen. Det krydde med folk langs vannet.

Leseren fortsetter.

– Men plenen var nesten tom. Jeg tenker jo at det selvfølgelig var fordi det var skygge på hele plenen. Det må vel være mulig å beskjære disse trærne noe? spør han.

Ivareta og bevare

Bymiljøetaten forvalter trær i friområder og parker på vegne av Oslo kommune. Og så lett er det ikke å få toppet litt trær langs Akerselva.

Tørres Rasmussen, en såkalt bytreforvalter i Bymiljøetaten, forteller.

– Vi mottar jevnlig henvendelser med ønske om felling av trær. Bymiljøetaten har som oppgave å ivareta og bevare grøntområder. fjerner Bymiljøetaten feller trær bare dersom de innebærer risiko eller etter vår vurdering er i strid med naboloven - Lov om rettshøve mellom grannar.

Topper ikke

 
Han forsetter.

– Vi topper ikke trær uansett. Topping medfører store sår som skaper råte. Trærne mister også den naturlige formen og blir stygge, mener han.

Derimot skulle det utvikle seg skader eller risiko på trærne vil, gjør kommunen unntak.

– Det er ikke ønskelig at større trær faller i elven og blir dratt nedover. Skadepotensialet er stort nedstrøms, sier bytreforvalteren.

Og viser til at i tillegg er området med trær i dette tilfellet en del av kantsonevegetasjonen.

Kantsonevegetasjonen

– Det er det grønne beltet langs et vassdrag, det vil si det naturlige og viltvoksende plantelivet langs ferskvann. Kantvegetasjon er spesielt lovbeskyttet gjennom vannressurslovens § 11.

– Langs bredden av vassdrag med årssikker vannføring skal det opprettholdes et begrenset naturlig vegetasjonsbelte som motvirker avrenning og gir levested for planter og dyr, ramser Rasmussen opp.

– For å oppnå vannforskriftens mål om ”god økologisk og kjemisk tilstand” innen 2021, er det essensielt å opprettholde kantvegetasjonen, legger han til.
 
LES OGSÅ ANDRE SAKER FRA NORDRE AKER BUDSTIKKE:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse