Norsk avgiftspolitikk: Denne bilen er for liten for Norge

Citroën Nemo.

Fellesbilen Citroën Nemo/Peugeot Bipper/Fiat Fiorino er kåret til "Årets varebil" i Europa. Men i Norge sier Finansdepartementet nei fordi bilen er for liten til å være varebil.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.10.2008 kl 14:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Fiat Fiorino.

Se bildet større

Peugeot Bipper.

Se bildet større

SMART: Nyttig med hengslet vareromsgitter.

Se bildet større

FOR LITEN: Årets varebil i Europa er for kort for norske avgiftsmyndigheter.

Norske myndigheter oppfordrer folk flest til å kjøpe mindre biler for å spare miljøet. Men i Finansdepartementet tar man ikke hensyn til miljøet hvis det skulle komme til å gå på bekostning av inntjeningen til den oljesmurte statskassa.

"Van of the Year" i Europa slipper ut under 120 gram CO2 per kjørte kilometer og tiljubles av miljøorganisasjonene. Men det bryr ikke staten seg om, så lenge "avgiftskassa" med lengde på 140 cm ikke går inn i bilen.

Den hendige varebilen er med andre ord for kort til å kunne klassifiseres som lavskattet varebil på grønne skilt. Eneste mulighet for å få de tre syd-europeerne registrert I Norge er å betale fulle personbilavgifter.

"Interessant"

Bilimportørenes Landsforening (B.I.L) tok tidligere i år opp saken med Finansdepartementet, og framsatte forslag om at Norge slutter seg til de europeiske varebilreglene.

Skjer det vil EU-godkjente varebiler også bli definert som varebiler I Norge. Samtidig vil det bli umulig å bygge varebiler tilbake til personbiler etter 10 år.

Ifølge BilNytt.no har finansminister Kristin Halvorsen i brev til B.I.L svart at hun ser på forslaget som "interessant".

Dersom EUs varebilregelverk innføres I Norge, vil det åpne for en rekke små varebiler som av prishensyn nå utelukkes fra Norge.

Samtidig kommer nye skillevegger med mulighet for å gjøre en toseters varebil om til enseter for frakt av lengre gjenstander inne i bilen enn det ordinære varerommet tillater.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse