Denne hunden koster 100.000 kroner!

Og nå har Lions Berg gitt 100.000 kroner til enda en hund.

100000: Sjekken på 100.000 kroner fra Lions Berg til Tollvesenet betyr ny narkohund, fra venstre bak Jøran Rudi (Lions), m/caps: president Lions Yngve A. Thirud, Erik Vethe (Lions) - helt til høyre Pål Hannemyr (Lions) og Lars Orning fra Tollvesenet til venstre, med hunden Jet. FOTO: FOTO: Kristin Tufte Haga

Og nå har Lions Berg bestemt seg for å gi Tollvesenet like mange kroner til en ny narkotikahund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.06.2012 kl 09:42

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

markerer: Det tok ikke mange sekundene før Jet markerte er narkotikaen var gjemt. FOTO: FOTO: Kristin Tufte Haga

Se bildet større

instruktør: Hundeføre i Tollvesenet Lars Orning og narkotikahunden Jet. FOTO: FOTO: Kristin Tufte Haga

Se bildet større

jet: Jakt-Labradoren Jet er narkohund i Tollvesenet, og har nese for narko. FOTO: FOTO: Kristin Tufte Haga

BERG: Lions Berg gir pengestøtte til forskjellige formål, blant annet til idrettslag, korps, og til andre aktiviteter for barn, unge og eldre.

Den store inntektskilden til Lions Berg er det årlige bokmarkedet i november, og markedet er muligens norges største. Lions samler inn bøker hele året, og tusenvis av bøker er også lagret i klubbens faste lokale, i Sivilforsvarets bunker i Godals vei.

- Men Lions Berg ønsker spesielt å støtte økonomisk kampen mot rus og narkotika. Derfor var det heller ingen av medlemmene som var imot, da forslaget om å gi 100.000 kroner til ny narkotikahund til Tollvesenet kom opp, forteller president i Lions Berg, Yngve A. Thirud.

Han legger til at de også særlig ble overbevist etter at mangeårig hundeinstruktør og tolloverinspektør i Tollvesenet, Lars Orning, hadde holdt foredrag om narkotikahunder og ansattes jobb for å hindre narkotika og tobakksmugling inn i landet. Men også valutasmugling - for ifølge Orning hunder lukter nemlig hunder cash også.

Lukter cash!

- Ja noen av hundene er spesialtrent til nettopp å lukte penger, selv om narkosporing er det det handler mest om. Og at vi nå får 100.000 kroner av Lions til å kjøpe inn og trene opp enda en hund i kampen mot narkotikasmugling, ja det er vi veldig takknemlig for, sier Orning.

Han forteller at det for det meste er Springer Spaniel og «jakt»-Labradorer som blir brukt i Tollvesenet, da disse ifølge Orning egner seg godt til denne bruken.

- I utgangspunktet koster en valp rundt 15.000 kroner, og i tillegg kommer utallelige timer med trening og tester, veterinærkostnader, og "kost og losji". Så totalkostnaden for alt dette ender opp på rundt 100.000 kroner. Vi begynner med å la hundene finne tennisballer, så klipper vi ballene opp i mindre og mindre biter, og etterhvert erstattes bitene med narkotika, forteller Orning, og legger til at treningen starter i det små,når hundene er bare noen uker gamle.

Antall hunder øker

På 1990-tallet var antall hunder i Tollvesenet rundt 20, nå er det nesten 40.

- Hunden er et veldig godt hjelpemiddel i avsløringen av narkotikasmugling. Vi har til og med erfart at hundene også markerer på folk som har gjemt narkotika inne i kroppen, sier Orning.

Og Jet - to år om noen måneder - er på vei til å bli en av narkotikahundene til Tollvesenet, noe avisen og Lions får demonstrert da Orning gjemmer amfetamin i bildøren.

Det tar ikke veldig mange sekundene før Jet markerer akkurat der hvor narkotikaen er gjemt.

Ellers lever og bor narkotikahundene sammen med sine førere i Tollvesenet, og Orning forteller at hundene ikke alltid tar helt fri når de ikke er på jobb.

Tar ikke helt fri

- Jeg og en tidligere narkotikahund jeg hadde, var ute og gikk tur i skogen. Hunden ble borte, men etter en stund kom den tilbake med en papirpose i munnen. Det viste seg at den hadde funnet frem til 60 gram nedgravd hasj!

Og takket være Lions Berg er snart en ny narkotikavalp på gang. Orning forsikrer også Lions Berg om at det skal få følge med på den nye hundens utvikling, Lions kan også få bli med å påvirke navnet på den nye hunden.

Men noe bra hundenavn kommer ikke på gresset der og da - ikke vet man om det blir en "han" eller "hun" heller.

Hva synes du den nye hunden skal hete - send forslaget til avisen!

E-postadressen er: nett@dittoslo.no

LES FLERE SAKER OM DYR:

Fullt på Fod-gården: - Vi har ikke plass til chihuahua engang

Hva gjør uglen og anda i samme reir?

Se hva Monica fant bak kjøleskapet!

Ekornet med en dårlig dag på jobben

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse