– Denne skolen har vært nærmest rammet av et meteorittfall

Grefsen skole. FOTO: UNDERVISNINGSBYGG/ILLUSTRASJON

For en fredag det må ha vært ved Grefsen skole - en skikkelig out of space-dag. Og rektors hjemmelekse? Gå ut og let etter meteoritter!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.09.2017 kl 19:52

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GREFSEN:Fredag fikk Grefsen skole besøk av astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og forfatter og vitenformidler Anne Mette Sannes.

Det fortelles om to engasjerte og kunnskapsrike formidlere, som hadde eget astroshow for grefsenelevene: Out of Space!

Et show som tok opp blant annet: Hvordan vi de nærmeste tiårene kommer til å bosette oss på asteroider, Månen og Mars, og om romheiser som skal bygges om rundt 20 år. Og at vi snart kan ta heisen ut i verdensrommet!


LES OGSÅ: Se den lange køen for å forhåndsstemme - fredag ettermiddag!

Se bildet større

Spennende dag ved Grefsen skole, fredag. FOTO: GREFSEN SKOLE

– I august 2016 ble det gjort en epokegjørende oppdagelse av den mest jordlignende planeten hittil – planeten Proxima b som befinner seg i beboelig sone rundt vår aller nærmeste nabostjerne, 4,2 lysår fra Jorden. Planeten vil utvilsomt bli et reisemål for fremtidens første ferd til et annet solsystem, oppsummerer rektor Are Enger ved Grefsen skole, som også var veldig fornøyd med det spennende annerledes besøket fredag.

Ulike scenarier og spørsmål

– I showet ble elevene våre også presentert mange ulike scenarier og spørsmål om fremtiden vår, og mange sitter nok igjen med dype tanker om hvordan dette ukjente, kanskje snart kan bli en mer naturlig del av vår hverdag.

– For eksempel hvordan vil romskipet se ut når vi i fremtiden sender de første menneskene – barn, ungdommer og voksne – ut av Solsystemet? Hvordan vil en slik reise oppleves for dem som drar avsted på en så lang ferd?

Videre også om hvordan finner vi planeter rundt andre stjerner? Og om at de planetene som ligner mest på Jorden, og som befinner seg i en passe avstand fra stjernen sin, kalles gullhårplaneter etter eventyret om Gullhår og de tre bjørnene.

Se bildet større

Helgens lekse - gå ut og let etter meteoritter! FOTO: GREFSEN SKOLE

Kan vi bli truffet av steiner fra verdensrommet?

Og selvfølgelig var tema også: Finnes det liv andre steder enn på Jorden? I tillegg hva gjør vi dersom vi skulle oppnå kontakt eller få besøk av fremmede? Kan man bli truffet av steiner fra verdensrommet?

For en dame i USA skal ha blitt truffet i hofta, mens hun sov på sofaen sin i stuen, og enda mer spesielt og litt morsomt: I Østfold ble en bussjåfør nesten truffet da han satt på utedoen sin!

Men hvordan ser meteorittene ut, og hvordan bør man lete etter de?

– Meteoritter lander på jorden med en brannskorpe på seg. Hvis de blir liggende over tid, vil vær og klima sakte slite av denne brannskorpen og meteorittene vil da se ut som helt vanlig stein. Da må man ta med seg kjøleskapsmagneten og ut for å sjekke om steinene er magnetiske. Andre steiner er også magnetiske, men da er man i alle fall på rett spor, oppsummerer rektor videre fra den spennende dagen ved skolen.

LES OGSÅ: Look til Nordpolen skole

Se bildet større

Forfatter og vitenformidler Anne Mette Sannes og astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard på Grefsen-besøk. FOTO: GREFSEN SKOLE

Lekse fra rektor

Elevene fikk også kjenne på ekte steiner fra rommet - blant annet en nesten tre kilos stein som har falt ned i Argentina. De fikk også kjenne på lava-aske fra den islandske vulkanen Eyafjallajøkulen som lammet flytrafikken i Europa i 2010.

Men ikke minst:

– Elevene ble også fortalt at Grefsen skole er den skolen i Norge, som har vært nærmest rammet av et meteorittfall, forteller rektor.

Men hvordan var det da med dette meteorittfallet, som nesten traff Grefsen skole?

Fakta er at det har skjedd og at man neppe har funnet alle meteorittsteinene. Så hva skal helgen brukes til? Ut på meteorittjakt, selvfølgelig, oppfordrer han.

Viktig

Enger understreker at det er viktig å sette av tid til slike ekstensielle spørsmål.

– Vi må forberede våre elever på fremtiden og hva slags liv, kompetanse og kunnskap vi vil ha behov for der. En dag som dette, er virkelig med på å sette i gang prosessene, og få elevene til å drømme, fantasere og skape seg et bilde av fremtiden.

– Og den slags fantasi og kreativitet er en viktig del av opplæringen for oss i skolehverdagen!

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse