ANNONSE
Annonse

Derfor blir Nydalen t-bane forsinket

Nydalen t-banestasjon har vært en byggeplass i mange måneder. De reisende må fortsatt smøre seg med tålmodighet. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I fjor høst forsvant den gamle rulletrappa på Nydalen t-banestasjon, som var en del av det prisbelønte kunstprosjektet «Tunnel of Light». Trøbbel med monteringen av den nye rulletrappa forsinker ferdigstillelsen av stasjonen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.02.2016 kl 17:01

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NYDALEN: (Se video av «Tunnel of Light» over (i mobil-versjon) eller til høyre på siden.)

Byggearbeidene i Torgbygget og med Nydalen t-banestasjon har pågått i snart ett år. Prosjektet nærmer seg imidlertid ferdigstillelse, men på grunn av problemer med nye rulletrapper blir «nye» Nydalen t-banestasjon en måned forsinket.

Fra 1. til 30. april

– Vi har støtt på uforutsette tekniske utfordringer med hensyn til montering av nye rulletrapper som har gjort at vi dessverre har måttet skyve på ferdigstillelsen med noen uker, sier prosjektleder Jens P. Skovholt i Sporveien, til Nordre Aker Budstikke.

Arbeidet med østre inngangsparti, som vender mot BI, ble igangsatt i høst, og trappeløpet og rulletrappa har vært stengt siden da. I henhold til tidsplanen skulle denne nedgangen gjenåpne 1. april 2016. Dette er nå forskjøvet til 30. april.

I juni vil også den utvendig beplantningen og andre estetiske detaljer i tilknytning til stasjonen være ferdig.

Ferdig i vest

Arbeidene med vestre inngangsparti, som vender mot Akerselva, ble igangsatt 2. februar i fjor. Der er det etablert ett nytt trappeløp, mens eksisterende trapp er pusset opp og det er bygget en ny heis. Denne delen av stasjonen var ferdig i september, selv om den utvendige delen fortsatt er en byggeplass som følge av arbeidene med Torgbygget.

Kunstrulletrappen er historie

Den karakteristiske rulletrappen fra perrongen i østre inngangspart (mot BI), var en del av det prisbelønte kunstprosjektet «Tunnel of Light», som var designet av arkitekt Kristin Jarmund. Installasjonen bestod av 1800 lysrør og 44 høyttalere, og endret seg med årstidene. På grunn av tekniske utfordringer har imidlertid ikke kunstverket fungert som forutsatt, opplyser Sporveien. Rulletrappen er derfor nå fjernet.

– Denne blir heller ikke erstattet. I stedet vil det bli et kunstverk i taket der hvor de nye rulletrappene kommer opp i vestibylen. Dermed er det ikke lenger noen driftsproblematikk rundt dette, sier Skovholt.

I uke 6 starter arbeidet med å heise inn de tre nye rulletrappene, som er den neste store milepælen.

LES OGSÅ: I 1970 varte pensjonisttilværelsen i snitt i 7 år. I 2016 har den blitt 24. Men hva skal man fylle tiden med?

Det gamle rulletrappløpet har vært stengt siden i høst. Slik ser det ut bak sperringene. Foto: SPORVEIEN

Økt trafikkvekst

Bakgrunnen for den omfattende oppgraderingen av Nydalen t-banestasjon, som åpnet i 2003, er at stasjonen er skadet av vanninntrenging og sprekkdannelser i perrongen. Men «nye» Nydalen t-banestasjon oppgraderes også for å ta unna flere passasjerer. Trafikkveksten til og fra Nydalen har økt enormt de siste ti årene.

– På grunn av stor pågang i rushtiden vil utgangen mot BI få to ekstra rulletrapper, og de allerede eksisterende vil bli skiftet ut med nye. Det vil i fremtiden bli en interessant og innovativ stasjon med flere og større inn- og utganger. I tillegg skal vi bygge heis fra plattformen i Torgbygget, samt utføre estetiske tiltak og pusse opp overflater, har kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien tidligere uttalt til studentavisen Inside.

LES OGSÅ: Her vil de tilby bilvask i privat parkeringskjeller

Pol, restaurant og nye butikker i Torgbygget

Arbeidene med selve Torgbygget nærmer seg også ferdigstillelse. Det er Avantor som oppgraderer bygget som på mange måter er hjertet i Nydalen sentrum. Fasaden mot Gullhaug torg er kraftig modernisert, og bygget skal være ferdig til offisiell åpning i månedskiftet august/september 2016, noe senere enn først planlagt.

Torgbygget på Gullhaug torg har fått ny fasade. Til våren åpne det med flere nye leietakere. Foto: MAREN D. SUNDT

Flere nye leietakere flytter inn i bygget.

Nordre Aker Budstikke har tiligere fortalt at Vinmonopolet etablerer seg i Torgbygget i løpet av våren 2016.

Rimi-butikken erstattes av en mye større Coop Mega, Salateriet skal på plass, Godt Brød, Joe & the Juice, Narvesen får nye lokaler, i tillegg til annen service og etter planen helsetilbud.

Det vil også åpne en stor restaurant, det asiatiske crossover-konseptet Xeast, med 100 sitteplasser inne og en uteservering med 150 sitteplasser rettet mot Akerselva.

– Vår stedsundersøkelse gjennomført i sommer, av masterstudent ved BI som jobbet for Avantor, har avdekket at en restaurant med asiatisk meny er særdeles etterspurt, har markeds- og salgsdirektør i Avantor, Owe Tunby, tidligere uttalt til Nordre Aker Budstikke.

– Den nye restauranten i Nydalen skal ha fokus på thai, vietnamesisk og noe kinesisk, sa Thao Tran, som blir daglig leder for restauranten.

Trykk her for å se oversikten over alle de nye servicetilbudene som kommer i Torgbygget!

Og tvers over elva, i Nydalsveien 28. åpner Fangene på Fortet i mars, aktivitetskonseptet som har opplevd eventyrlig interesse lenge før det åpner.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse