Derfor elsker barn sushi

Vi tok oss en tur til Geitmyra matkultursenter.

FOTO: Foto: Linn Husby

På Geitmyra matkultursenter for barn ble det laget alt mulig av sjømat på tunet søndag 4. mars. De fleste barna var mest begeistret for sushien.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.03.2012 kl 21:21

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

FOTO: Foto: Linn Husby

Se bildet større

FOTO: Foto: Linn Husby

Se bildet større

FOTO: Foto: Linn Husby

SAGENE: Om du tror at sushi er et nytt og moderne begrep, så bør du ta deg en tur innom Geimyra matkultursenter for barn på Sagene. For der vrimlet det av fiskeelskende barn og ungdom fra 0 til 15 år som både har spist sushi, snegler og grillet fisk før.

Kokt fisk på bånn

Søsknene Bjørk (11) og Benjamin (15) var å finne rundt det åpne bålet klare til å grille fersk laks på pinner. Det spiser de gjerne, i tillegg til sushifavoritten.

- Jeg liker best sushi, det spiser vi mye hjemme, sier Bjørk (11) med påfølgende nikk fra storebror.

- Hvis den er fisket selv, så er det best med stekt fisk. Kokt fisk, det er nederst på listen, sier han.

Da er det kanskje ikke så rart at det var lange køer for å få grillet, røyket og rullet den rå fisken i ris på Geitmyra denne søndags formiddagen. Enkelte kunne til og med prøve seg på å spise snegler!

Rene smaker

Sushikokk og driver av cateringsfirma Takú, Arne Austbø, stod selv ved sushidisken for å lære barna å rulle denne dagen.

Han skal også holde sushikurs for unge mellom 13 og 15 år den 21. og 27. mars på Geitmyra, og har svaret på sushiens suksess hos barn og unge.

- Barn liker rene smaker. Sushi er ofte fisk som ikke er blandet sammen med så mye annet, og fersk fisk smaker også mindre enn kokt fisk. Det hele ligger jo i hvordan det tilberedes. Da jeg var barn fikk jeg fisk som var overkokt med masse bein, og det er jo ikke noe godt, sier han.

- Det er vel et spørsmål om å lære barn å like det, sier medkokk for dagen Jørgen Vitnes, begge i full aksjon for å hjelp barna å få den klebrige risen og fisken rullet på plass.

Åpning i fjor høst

Geitmyra matkultursenter for barn er organisert som en stiftelse, stiftet av Andreas Viestad, og drives med midler fra offentlige og private givere.

Senteret retter seg mot barn, og ble åpnet for aktiviteter september i fjor. Siden da har det vært arrangert mye forskjellig på tunet.

- Nå er det sjømat, men i høst arrangerte vi epledag, med ulike sorter epler og matvariasjoner av dette og pølsedag før jul, kan Viestad fortelle.

Han var tilstede for dagen og koste seg med sønnen Viktor (5) som kunne fortelle at han "elsket sushi".

Sushi like norsk

- Matkultur og informasjon om hvor maten kommer fra er viktig. Det finnes få tilbud til barn rundt dette med mat som en fritidsinteresse, forteller Viestad, som mener kunnskap om mat er viktig både fordi det er godt og moro, men også for å kunne ta sunne matvalg senere i livet.

Han synes tilbudet var for dårlig, derfor startet han like gjerne opp noe selv. Nå samarbeider Geitmyra med undervisningsetaten i Oslo kommune i mat og helsefaget, der skoleklasser får komme å være på gården i en uke i strekk med hele dager fulle av matlaging og læring. I feriene driver de også Aktivitetsskole der.

- Har dette tilbudet blitt godt mottatt av undervisningsetaten i kommunen?

- Ja, det har jo absolutt det. Alle som jobber med dette ser at man har et behov for å gjøre noe for å skape forbedring. Utdanningsetaten er opptatt av å øke kvaliteten i mat og helsefaget. Da er det bra å se hvor maten kommer fra, sier han.

- Og synes du ikke sushi er norsk?, sier han spørrende til spørsmål om nordmenns elsk på den rå fiskeretten fra Japan.

- Hva er det som er norsk da? Den er jo blitt like norsk den som alt annet, sier han.

- Innmari godt

Sindre på 8 år har i hvert fall ikke noe problem med å dytte både en og to biter av den rå fisken inn i gapet.

- Hver tirsdag så blir det sushi hjemme, hvis ikke det blir da, så blir det en annen dag, sier han, som akkurat er klar til å gape over en selvlaget makirull.

- Hvordan smakte den rå fisken?

- Innmari godt, konstaterer han.

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse