ANNONSE
Annonse

Derfor elsker barn sushi

Vi tok oss en tur til Geitmyra matkultursenter.

Foto: Foto: Linn Husby

På Geitmyra matkultursenter for barn ble det laget alt mulig av sjømat på tunet søndag 4. mars. De fleste barna var mest begeistret for sushien.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.03.2012 kl 21:21

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

SAGENE: Om du tror at sushi er et nytt og moderne begrep, så bør du ta deg en tur innom Geimyra matkultursenter for barn på Sagene. For der vrimlet det av fiskeelskende barn og ungdom fra 0 til 15 år som både har spist sushi, snegler og grillet fisk før.

Kokt fisk på bånn

Søsknene Bjørk (11) og Benjamin (15) var å finne rundt det åpne bålet klare til å grille fersk laks på pinner. Det spiser de gjerne, i tillegg til sushifavoritten.

- Jeg liker best sushi, det spiser vi mye hjemme, sier Bjørk (11) med påfølgende nikk fra storebror.

- Hvis den er fisket selv, så er det best med stekt fisk. Kokt fisk, det er nederst på listen, sier han.

Da er det kanskje ikke så rart at det var lange køer for å få grillet, røyket og rullet den rå fisken i ris på Geitmyra denne søndags formiddagen. Enkelte kunne til og med prøve seg på å spise snegler!

Rene smaker

Sushikokk og driver av cateringsfirma Takú, Arne Austbø, stod selv ved sushidisken for å lære barna å rulle denne dagen.

Han skal også holde sushikurs for unge mellom 13 og 15 år den 21. og 27. mars på Geitmyra, og har svaret på sushiens suksess hos barn og unge.

- Barn liker rene smaker. Sushi er ofte fisk som ikke er blandet sammen med så mye annet, og fersk fisk smaker også mindre enn kokt fisk. Det hele ligger jo i hvordan det tilberedes. Da jeg var barn fikk jeg fisk som var overkokt med masse bein, og det er jo ikke noe godt, sier han.

- Det er vel et spørsmål om å lære barn å like det, sier medkokk for dagen Jørgen Vitnes, begge i full aksjon for å hjelp barna å få den klebrige risen og fisken rullet på plass.

Åpning i fjor høst

Geitmyra matkultursenter for barn er organisert som en stiftelse, stiftet av Andreas Viestad, og drives med midler fra offentlige og private givere.

Senteret retter seg mot barn, og ble åpnet for aktiviteter september i fjor. Siden da har det vært arrangert mye forskjellig på tunet.

- Nå er det sjømat, men i høst arrangerte vi epledag, med ulike sorter epler og matvariasjoner av dette og pølsedag før jul, kan Viestad fortelle.

Han var tilstede for dagen og koste seg med sønnen Viktor (5) som kunne fortelle at han "elsket sushi".

Sushi like norsk

- Matkultur og informasjon om hvor maten kommer fra er viktig. Det finnes få tilbud til barn rundt dette med mat som en fritidsinteresse, forteller Viestad, som mener kunnskap om mat er viktig både fordi det er godt og moro, men også for å kunne ta sunne matvalg senere i livet.

Han synes tilbudet var for dårlig, derfor startet han like gjerne opp noe selv. Nå samarbeider Geitmyra med undervisningsetaten i Oslo kommune i mat og helsefaget, der skoleklasser får komme å være på gården i en uke i strekk med hele dager fulle av matlaging og læring. I feriene driver de også Aktivitetsskole der.

- Har dette tilbudet blitt godt mottatt av undervisningsetaten i kommunen?

- Ja, det har jo absolutt det. Alle som jobber med dette ser at man har et behov for å gjøre noe for å skape forbedring. Utdanningsetaten er opptatt av å øke kvaliteten i mat og helsefaget. Da er det bra å se hvor maten kommer fra, sier han.

- Og synes du ikke sushi er norsk?, sier han spørrende til spørsmål om nordmenns elsk på den rå fiskeretten fra Japan.

- Hva er det som er norsk da? Den er jo blitt like norsk den som alt annet, sier han.

- Innmari godt

Sindre på 8 år har i hvert fall ikke noe problem med å dytte både en og to biter av den rå fisken inn i gapet.

- Hver tirsdag så blir det sushi hjemme, hvis ikke det blir da, så blir det en annen dag, sier han, som akkurat er klar til å gape over en selvlaget makirull.

- Hvordan smakte den rå fisken?

- Innmari godt, konstaterer han.

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.