Derfor er treet felt i Bergskogen

Treet som er felt i Bergskogen, er et bøketre som er angrepet av sykdommen Phytophtora. Det skal ikke være flere smittede trær i skogen. Nærmere 50 svartor-trær ved Akerselva er imidlertid felt etter sykdomsutbrudd. FOTO: ÅSMUND RØSEID/LESERBILDE

Turgåere reagerer på at et tilsynelatende friskt bøketre ble felt i Bergskogen i forrige uke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.03.2016 kl 13:06

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

BERG: Vi videreformidlet spørsmålet om hvorfor et stor bøketre, like bak Berg skole, måtte bøte med livet i forrige uke, til Bymiljøetaten.

Angrepet av Phytophtora

Selv om treet tilsynelatende var friskt, stemmer ikke det, opplyser park- og friområdeforvalter Siril Stenerud i Bymiljøetaten.

Bøketreet var nemlig angrepet av den sjeldne sykdommen Phytophtora, en skadegjører som er så uvanlig i Norge at den foreløpig ikke har fått noe norsk navn.

Sykdommen gjør at trærne visner og dør.

LES OGSÅ: Her heter det Fisut!

Se bildet større

Treet som er felt i Bergskogen, er et bøketre som er agrepet av sykdommen Phytophtora. FOTO: ÅSMUND RØSEID/LESERBILDE

Bøk og svartor

Nordre Aker Budstikke skrev om tilfellet av sykdommen i Bergskogen i januar. Da skrev vi imidlertid at det gjaldt en svartor. Det stemmer altså ikke. Det syke treet var en bøk.

Allerede er mellom 50 og 60 svartortrær, som var angrepet av sykdommen, felt langs Akerselva. I Bergskogen er imidlertid utbruddet begrenset til den ene bøken.

– Vi har ikke sett noe på de andre trærne, men følger med, sier Stenerud i Bymiljøetaten.

Treet ble felt i begynnelsen av forrige uke, da forholdene var optimale for å unngå spredning av sykdommen: Bar mark med frost. Trevirke og kvist er kjørt til Grønmo gjenbruksstasjon for kompostering.

Se bildet større

Treet sto like bak Berg skole. FOTO: ÅSMUND RØSEID/LESERBILDE

En fare for skogen

Ifølge informasjon fra Bioforsk (ekstern lenke, pdf-fil), finnes det mange arter av Phytophtora. Felles for dem er at de er svært skadelige for planten de angriper.

Sykdommen sprer seg stadig til flere land, i følge Bioforsk er den internasjonale handelen med planter årsak til dette.

I Norge er Phytophthora-skade funnet blant annet i planteskoler, hagesenter, frukthager og løvskog. Funn i skog er spesielt alarmerande, mener Bioforsk. Sykdommen kan angripe flere ulike tresorter og føre til store skader hvis den får fotfeste i skogsområder.

De fleste Phytophthora-former overføres via jord, men enkelte former kan også smitte gjennom luft. Uansett er skadevirkeren avhengig av fuktige omgivelser. Ved angrep av Phytophthora-arter via jord, blir bladverket (baret) misfarget, og kvister og greiner dør. Dette skyldes at røttene gradvis blir ødelagte og dermed ikke kan forsyne plantene med nok næring og vann.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse