Derfor skal det ikke lønne seg å jobbe mye under studietiden

Student Ida Maltun jobber en del ved siden av studiene, derfor får ikke hun stipend, som andre får. Hun tjener for mye penger, i forhold til Lånekassens regler for stipend. FOTO: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Ida (22) får ikke stipend, som andre studenter som har fullført alle eksamener. Bare fordi hun har en jobb ved siden av. Hun tjener rett og slett for mye penger, ifølge Lånekassen. Vi spurte politikerne: Hvorfor er det sånn?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.11.2017 kl 20:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: I forrige uke fortalte student Ida Maltun fra Kjelsås (22) om det hun mener er en veldig urettferdig Lånekasse-regel. Nemlig at det er en grense på hva man kan tjene som student, ved siden av studier.

Her fra kommentaren til Ida:

«I disse dager mottar tusenvis av studenter brev fra Lånekassen, og hvor det står hvor mye av studielånet for 2016, som er omgjort til stipend, altså penger du ikke trenger å betale tilbake. 40 prosent av studielånet, kan bli til stipend. Det betyr at man i stedet får 40 prosent av lånet. Hvis man har bestått alle eksamener, i tillegg til at man ikke kan ha tjent over 168.059 kroner for året 2016.

Noen jubler over brevet fra Lånekassen. Andre, som meg, blir nok oppgitt over å ikke få noe av lånet omgjort til stipend. Selv om jeg også har bestått alle nødvendige eksamener.
Så hvorfor?

Jo, fordi jeg jobber og står på det jeg kan under studietiden, også for å tjene penger til bo og mat. Men ifølge reglene til Lånekassen, tjener for mye penger under studietiden. Så derfor får ikke jeg noe stipend. Skal det ikke lønne seg å stå på og være flink?

Kanskje går jeg glipp av rundt 40.000 kroner i året, omgjort til stipend fra studielån, og altså bare fordi jeg står på og jobber det jeg kan».

HER KAN DU LESE HELE KOMMENTAREN TIL IDA.

Må ikke gå ut over studiene

I 2016, som Ida forteller om, var inntektsgrensen 168.059 kroner for å motta stipend. For 2018 er grensen hevet til 177.257 kroner.

Se bildet større

Stortingsrepresentant Torstein Solberg (Ap). FOTO: ARBEIDERPARTIET

Torstein Solberg (Ap) i utdanningskomiteen på Stortinget forteller at inntektsbeløpet fremover vil bli indeksregulert.

– Og det er bra. Inntektsgrensen er der for nettopp å bidra til at man har heltidsstudenter, at man får støtte til å være heltidsstudent gjennom stipend, og at folk tar utdanning. Det er jo det vi vil. Og stipendet er for de som trenger det mest, det er behovsprøvd. I tillegg til at det ligger i bunn at jobber man for mye som student, så går det ofte utover studiene, kommenterer Solberg i etterkant av Idas kommentar.

– Jeg har forståelse for at Ida kan oppleve dette som urettferdig, men stipendet er heller ingen rettighet. Men inntektsgrensen har vært kunstig lav, så det er bra at den nå fremover skal justeres opp, også som nevnt i takt med indeksreguleringen, sier Solberg.

Se bildet større

Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H). FOTO: HØYRE

– Burde vært høyere

Mathilde Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Høyre, kjenner godt problemstillingen Ida tar opp, og forteller som Solberg, at inntektsgrensen er der, for å sikre at flest mulig blir heltidsstudenter.

– Målet med utformingen av studiestøtten er å sikre at flere kan være heltidsstudent. Regelen om inntektsgrense for å få omgjort lån til stipend har man fordi man vil oppmuntre studentene til å prioritere studiene. I tillegg skal studiestøtte-ordningen til en viss grad svare til studentenes reelle behov for økonomisk støtte.

– Høyre mener at grensen burde være høyere enn den er i dag, og har gått til valg på å heve inntektsgrensen. Vi mener det er er viktig at vi ikke straffer studenter som evner å prioritere studiene selv om de har en deltidsjobb ved siden av. Hvor mye høyere inntektsgrensen bør være, har vi ikke tatt stilling til. Det vil selvfølgelig være et prioriteringsspørsmål, da vi også ønsker å gjennomføre mange andre tiltak som studentene er opptatt av og som vil bedre deres studenttilværelse, sier Tybring-Gjedde.

LES OGSÅ:

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse