– Det ble mye deilig mimring

Tid for bilder og mimring i barnehagen. FOTO: PRIVAT

Flere hundre var innom da Nydalen Barnehage feiret 75 års jubileum.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.06.2017 kl 12:29

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NYDALEN:Tidligere denne måneden skrev Nordre Aker Budstikke om Nydalen Barnehage, sannsynligvis byens første personalbarnehage. For arbeidere ved tidligere Spigerverket i Nydalen.

Barnehagen fyller 75 år i år, og det var invitert til stor jubileumsfest, denne uka.

Se bildet større

Klovn er moro. FOTO: NYDALEN BARNEHAGE

Historien

Historien om barnehagen starter altså for 75 år siden. Gunnar Schjelderup var en stor industrileder i Norge på 1900-tallet. Han ble etter hvert leder av Christiania Spigerverk.

– Han var en pioner når det gjaldt å trekke de ansatte med i beslutningene, og han var politisk aktør da nye grenseoppganger mellom stat, arbeiderbevegelse, bedrift og samfunn ble trukket opp i årene mellom 1935 og 1950, fra historien.

Laila Roll Schjelderup

Men, barnehagen handler mest om kona til Gunnar, nemlig Laila Roll Schjelderup. Som det derimot ikke er så lett å finne mye informasjon om. Men hun var etter sigende en driftig kvinne, og åpnet personalbarnehage for de ansatte på Spigerverket.

Heldigvis har vi Historelaget Kjelsås-Grefsen-Nydalen til å utdype nærmere.

– Laila Roll (1897-1972) ble som nevnt gift med Gunnar Schjelderup, som var direktør og den største eieren av Christiania Spigerverk. Laila Roll Schjelderup var sosialt interessert og preget miljøet på Spigerverket. Blant annet ved å stå bak barnehagevirksomhet og støtteordninger for vanskeligstilte familier, forteller Finn Geiran i historielaget.

– Ved krigsutbruddet i 1940 sørget hun også for å evakuere barn og mødre til spikerverksarbeiderne til Spigervekets nybygde feriested Sjeggelia ved Lysern, der hun også hadde sørget for mat og sanitetsutstyr på forhånd, kan Geiran videre fortelle.

Se bildet større

Bandet til Ole Mathias Calmeyer som gikk ut av barnehagen for åtte år siden, underholdt også under feiringen. FOTO: NYDALEN BARNEHAGE

Flyttet

Barnehagen ble først startet i en villa i Nydalsveien 3. Her var den helt til eiendommen ble overtatt og rundkjøringen ved Badebakken skulle lages.

Barnehagen het en lang stund Nydalsveien barnehage, men da den ble flyttet til Maridalsveien 292 - gamle Nygård med hus tilbake til 1600 - 1700 tallet, ble navnet byttet til Nydalen barnehage, i 2001.

Festen

Nå er jubileumsfesten unnagjort, i fin stil.

– Mange tidligere barn fra barnehagen kom innom oss, gjennom hele kvelden denne tirsdagen. Kanskje 200 - 250 personer. Vi leide sjørøverhoppeslott og vi hadde også hengt opp en bursdagsramme man kunne ta bilde av seg selv. Det var sang av de barna som går der nå, dans med Nora Helene, Idun og Maria, alle ni år. Bandet til Ole Mathias Calmeyer, som gikk ut av barnehagen for åtte år siden, underholdt, også, forteller leder Inger Øyen.

Bandet spilte også gamle Beatles låter.

– Til stor glede for store og små. Kakebordet ble tidlig omringet, noen ville jo være sikre på å være først ute når kakene skulle sprettes.

Se bildet større

Flere innslag under 75-årsfeiringen i Nydalen Barnehage. Her dans med Nora Helene, Idun og Maria, alle ni år. FOTO: NYDALEN BARNEHAGE

Deilig mimring

– Det ble en utrolig fin fest med god stemning, og mye deilig mimring. Blant annet rundt bildecollager vi hadde hengt opp på veggene. Vi fikk mye skryt av hvor godt barna hadde det hos oss og Ole Mathias tok mikrofonen og anbefalte alle om å ha barna sine i denne kjempefine barnehagen, forteller Øyen videre.

Flere av de ansatte som hadde jobbet i barnehagen før, kom også innom.

– Værgudene sørget for en god ramme rundt kvelden. Mange oppfordret oss til å feire igjen når det ble 80 år. Det vil vi gjerne komme tilbake til.

Klovn og enda mer kaker

Øyen forteller også at det dagen etter, onsdagen, var det egen feiring bare for barnehagebarna.

– Klovnen Knut underholdt barna, vi bikk besøk av Hola barnehage og Bukken Bruse barnehage. Barna koste seg med klovnen og lo høyt av alle krumspring. Etterfulgt av pølser og saft. Og også hyggelig besøk fra bydelsadministrasjonen, med is, kaker og kaffe, oppsummerer Øyen videre.

LES OGSÅ:

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse