ANNONSE
Annonse

Det er bare feieren...

KATTEMYK: Myk og spenstig, uten høydeskrekk, kommer feieren seg høyt opp og smyger seg inn på kryploftet. Foto: Kristin Tufte Haga

Hvem er feieren, hvordan er det å være feier, og hvordan blir man feier?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2015 kl 10:41

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: Mange av oss får varsel i postkassen, hvert fjerde år. For da er det nemlig på tide med et aldri så lite feierbesøk.

Viktig besøk

Selv om det er sjelden feieren kommer innom, så passer det likevel sjelden. For et feierbesøk er jo som regel midt i arbeidstida. Men til gjengjeld så er det et veldig viktig besøk. Et besøk vi rett og slett ikke bør si nei til.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

- Det er et viktig tilsyn vi gjør rundt omkring, og forebyggende arbeid i forhold til brann i boliger. Der det trengs skal det feies. Ildsted og skorstein skal være intakt og fungere som forutsatt. I tillegg sjekker vi blant annet at brannvarslings- og slukkeutstyr er på plass og virker, sier feiersvenn Stein Johansen.

Les også: Tips til ting å finne på i vinterferien

Feiersvennen har vært feier i Oslo kommune ved Brann- og redningsetaten i mange år. Fjorten år har det blitt.

- En veldig fin jobb

- Det å være feier er en veldig fin jobb som jeg trives veldig godt med. Ikke minst møter jeg mange hyggelige og interessante folk rundt omkring, sier Stein.

Men man blir ikke feier i en fei. Læretiden begynner allerede etter det første videregående året. Tre års læretid - særløp - i feierfaget i et kommunalt brannvesen eller i et privat firma. Den yrkesfaglige skolegangen er 17 uker ved Norges Brannskole i Tjeldsund i nærheten av Harstad.

Les også: Teodor (23)skal bestige verdens høyeste fjell

Etaten har også praksiskandidater, som i utgangspunktet har fem års opplæring, men de kan få avkortning i læretiden hvis de har en relevant yrkesbakgrunn. Etter bestått svenneprøve kan man ta mesterutdanning i feierfaget. Mesterutdanningen er en toårig skolegang ved Folkeuniversitetet.

Stein tok sin læretid i Oslo kommune ved Brann- og redningsetaten og er utdannet feiersvenn.

Kattemyk og uten høydeskrekk

Til topps på stigen og krypende inn på kryploftet, med lommelykt i hånda.

Man skal være ganske så kattemyk og uten høydeskrekk, for å være feier, tenker jeg.

Ned igjen, sjekk av peisen, titte opp i pipa.

Les også: Niåringene Maria og Lisa har egen fotball PT

Fuglene i pipa

Mye rart som sitter i pipa rundt omkring eller?

- Nei, ikke veldig mye, men vi finner ofte kvister i og i bunnen av skorsteinen. Noen ganger må vi gi en uheldig fugl en verdig begravelse i søpla med sota, forteller Stein.

Så sjekke varslere og brannslukningsapparatet.

Snu apparatet

- Viktig å minne folk på er at brannslukningsapparatene skal vendes et par ganger i året. Slik at innholdet får blandet seg godt igjen. Folk må også bytte batteri på røykvarsleren minimum en gang i året.

Han legger til at man også skal sjekke holdbarhetsdatoen på brannslukningsapparatet, den står på apparatet.

- Men en enkel huskeregel er at røykvarslere og pulver- og skumapparater ikke må være eldre enn 10 år, forteller feiersvennen.

Ifølge Stein så er det rundt 25 feiere i Oslo i dag.

- Flott hvis flere ønsker å bli feiere. Jeg kan absolutt anbefale feieryrket, og det er nok plass til flere feiere i kommunen, oppfordrer Stein.

Noen kvinnelige feiere?

- Vi har en ferdigutdannet kvinnelig feiersvenn og en kvinnelig lærling som skal ta svenneprøven seinere i år. Men det er mange kvinnelige feiere spredt rundt om i Norge, ifølge Stein.

Hatten?

Bare en ting til, hvor har det blitt av den fine feierhatten? Byttet ut med strikkelue?

- Jeg har feierhatten hjemme. Det er en flosshatt faktisk, som man får utdelt med et fagbelte etter avlagt og bestått svenneprøve.

- Men den er litt upraktisk å ha på, særlig om vinteren. For varm rundt øra er den i hvert fall ikke, ler Stein.

Han legger til.

- Flosshatten brukes hovedsakelig når vi går i 1. mai-toget nede i sentrum. Strikkelua egner seg best ved vinterstid, sier feiersvennen.

Etter en halvtimes tid pakker feiersvennen sakene. Ut av døra, takk for i dag. Så ses vi kanskje om fire år da!

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.