– Det er ikke flaut å be om hjelp

Malin Nesvoll Vangnes, "Makeupmalin" i sosiale medier, har vært åpen om egne utfordringer, og oppfordrer ungdom som føler på press og forventninger og å være ærlige med seg selv. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– At det er tabu å be om hjelp, gir ingen mening. Bruk hverandre, sa Malin «Makeupmalin» Nesvoll Vangnes, som selv har vært åpen om sin egen angst.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.12.2017 kl 15:23

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

5 gode tips når livet er vanskelig

  • Snakk om det som føles vanskelig med en du har tillit til. Det kan være foreldre, en venn, helsesøster eller legen din.
  • Planlegg positive aktiviteter. Gjør noe hyggelig hver dag – selv om du egentlig ikke orker.
  • Del problemene i mindre biter hvis de blir for vanskelige.
  • Tenk på det du får til i stedet for alt det du ikke får gjort.
  • Vær mot deg selv som du ville vært mot en venn.

Kilde: Helsenorge.no

ULLEVÅL: – Hvis jeg kunne knipse med fingrene og gjøre alle i salen nakene, så ville vi sett at under klærne er vi helt like – eller nesten helt like da. Det er ikke flaut å be om hjelp. Alle har, eller vil på et tidspunkt i livet, måtte spørre andre om hjelp. Det er ikke flaut å støtte seg på andre. Bruk hverandre, oppfordret Malin Nesvoll Vangnes (28) fra scenen i Meet-salen på Ullevaal stadion.

28-åringen, som har 64.000 følgere på Instagram og 40.000 abonnenter på Youtube, i tillegg til å være aktiv på Snapchat, vet hva hun snakker om. Gjennom NRK-serien «Jeg mot meg» ga den kjente youtuberen angsten et ansikt.

Se bildet større

300 elever fra Blindern vgs. og Heltberg var samlet på Ullevaal stadion. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Utenforskap og vanskelig ungdomstid

Tirsdag 19. desember var 300 videregående-elever fra Blindern vgs. og Heltberg private gymnas samlet på Ullevaal stadion.

Tittelen var Innafor vs. utafor, og tok opp temaer som press og stress blant ungdom, psykisk helse, dopingbruk, rus og kriminalitet. Bak arrangementet står SaLTo-koordinatoren i Nordre Aker, sammen med Deichmanske bibliotek i Nydalen og skolehelsetjenesten i bydelen.

I panelet var representanter fra skolehelsetjenesten, Anitdoping Norge, bydelsoverlegen i Nordre Aker, Ung Arena, og vloggeren og foredragsholderen «Makeupmalin».

Se bildet større

FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

De svarte på anonyme spørsmål fra salen om blant annet skjult og digital mobbing, angstanfall, søvnproblemer, legning, forelskelse og seksualitet, psykisk helse, og hva man skal gjøre når man frykter at en venn vurderer å ta sitt eget liv, men ikke vil ta imot hjelp.

LES OGSÅ: Ruskontakt i Nordre Aker om narkobruk blant ungdom: Det er en betydelig økning

– Det var mange alvorlige temaer. Blir du overrasket over problemene mange unge sliter med?

– Ja, det er alvorlig, men det er nok vanligere enn vi tror. Når vi har slike Q&A's (spørsmålsrunder, journ.anm.) ser vi at dette er en tendens. På Snapchat og Youtube strømmer det inn med spørsmål daglig fra fortvilte ungdommer som sliter, eller bekymrer seg for venner. Da svarer jeg så godt jeg kan, men jeg kan ikke redde alle! sier «Makeupmalin».

LES OGSÅ: Psykologen: – 50-70 prosent av alle legebesøk handler om stress

Mange opplever det

Se bildet større

Henriette, Maria og Victoria fra Blindern vgs., sammen med Makeupmalin. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Førsteklassingene fra Blindern vgs., Henriette, Maria og Victoria, bekrefter tendensen fra salen.

– Det er mye press på ungdommer i dag. Vi skal prestere på mange arenaer, være perfekte og gjøre det bra på skolen, sier venninnene.

De synes fokuset på utenforskap og hvordan man kan ta tak i problemene er bra. De opplever at det kan være tabubelagt å innrømme at man ikke alltid greier alt på egenhånd.

– Derfor er arrangementer som dette bra. Man lærer om psykisk helse, om hvordan man kan få hjelp, og at det er mange som opplever det samme.

Også Heltberg-elevene Andreas og Anders var fornøyde med foredraget og spørsmålsrunden.

– Det er viktig å skape oppmerksomhet rundt psykiske problemer, og at folk som sliter vet at de ikke er alene, og at man kan oppsøke hjelp, sier de.

Se bildet større

Andreas og Anders fra Heltberg private gymnas på Ullevaal stadion. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ: Ungdomsrådet fikset gratis treningstilbud

Tricky tips

«Jeg gråter hver dag fordi jeg er så jævlig utslitt. Ingen vet hvordan jeg føler det. Jeg har fått hjelp, men lyver til den som skal hjelpe meg» lød et av spørsmålene fra salen.

– Jeg kjenner meg så igjen i det. Å lyve og prøve snarveier kan oppleves som den enkleste løsningen. Men da kommer problemene tilbake. Det er vikig å lytte til kroppen, ikke bare når den skriker til deg, men også ellers. Ellers risikerer man å gå på veggen. Det har jeg gjort, og den er steinhard! sier Malin Nesvoll Vangnes.

– Selv har jeg noen «tricky tips» jeg prøver å følge, og som jeg oppfordrer ungdom til å bruke, sier hun.

– De kan oppleves vanskelig å gjennomføre, og det er ikke alltid jeg klarer det selv, men det hjelper, sier hun.

Tipsene henner er:

– Si det til noen. Ikke gå og hold det vanskelige for deg selv.
– Vær ærlig mot deg selv.
– Gjør noe meningsfullt.

– Finn noen du kan snakke med. Det er ikke flaut å innrømme at man har det vanskelig eller trenger hjelp. Ring Mental Helses hjelpetelefon, eller tilsvarende tjenester, hvis du trenger noen å snakke med, sier Malin.

Helsenorge.no finner du kontaktinformasjon til ulike hjelpetjenester for barn og unges psykiske helse.

LES OGSÅ:

Politiet om ungdomskulturen i vest: – Skolene er fristedet for bruk, kjøp og salg av narkotika

Psykologen: – Og om noen som ikke har vært i din situasjon mener at du burde ha kommet deg videre, tilgi dem. De aner ikke hva de snakker om

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse